Баграти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Катедрала Баграти
ბაგრატის ტაძარი
2014 Kutaisi, Katedra Bagrati (04).jpg
Relief Map of Georgia.png
42.2773° с. ш. 42.7043° и. д.
Катедрала Баграти
Местоположение в Грузия
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Georgia.svg Грузия
Населено място Кутаиси
Вероизповедание Грузинска православна църква
Време на изграждане XI век
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъра Bagrati Cathedral
Тип Културно
Критерии iv
Вписване 1994  (18та сесия)
Катедрала Баграти в Общомедия

Катедралата Баграти или катедралата Успение на Пресвета Богородица или Катедралата Кутаиси (на грузински: ბაგრატი; ბაგრატის ტაძარი, Bagratis tadzari) е построена през XI век. Намира се в Кутаиси, ИмеретияГрузия. Представлява шедьовър на средновековната грузински архитектура. Катедралата е силно пострадала в продължение на векове и е възстановена в сегашния си вид постепенно от 1950-те години до 2012 г. Храмът се намира на хълма Укимериони.

История[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата Баграти е построена в началото на XI век, по време на царуването на цар Баграт III, поради което я наричат „Баграти“. През 1692 г. при нахлуване на османски войски в Имеретското царство, куполът на катедралата е разрушен.

Консервационните и реставрационните дейности, както и археологическите проучвания на катедралата започват през 1950-те години под ръководството на грузинския архитект Вахтанг Цинцадзе. Реставрационните дейности се ръководят от Цинцадзе, като са разделени на шест етапа, които продължават няколко десетилетия до 1994 г. През същата година катедралата Баграти, заедно с манастира Гелати, е включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство като един обект. През 2001 г., правото на собственост върху катедралата е преведена от държавата на Грузинската православна църква. Религиозните служби са ограничени, но привлича много поклонници и туристи. Катедралата често се използва като символ на град Кутаиси, като една от основните туристически атракции.

Съвременно състояние и проблеми за опазването[редактиране | редактиране на кода]

Предварително възстановяване на Източната стена на катедралата Баграти през 2005 г.

През 2010 г. под ръководството на италианския архитект Андреа Бруно, Грузия започна възстановителни дейности, насочени към връщане на катедралата Баграти в първоначалното си състояние като религиозно пространство. През юли 2010 г. ЮНЕСКО добавя катедрала Баграти в списъка на застрашените обекти на Световното наследство, отчасти заради продължаваща реконструкция, с която има опасения да повлияе на структурната цялост и автентичността на обекта. Още преди реконструкцията през 2008 г. Международният съвет за паметниците и е обезпокоен от влошаването на състоянието на катедралата Баграти, отбеляза, че всички усилия за опазване от страна на правителството не трябва да включват реконструкции, които ще се отразят на историческа стойност на обекта. През 2011 г. от ЮНЕСКО призова грузинските власти да се разработи стратегия за нейната рехабилитация, като се премахнат някои от промените, направени в обекта през последните години. Някои от тези промени могат да бъдат „почти необратима“. През 2013 г., архитект Андреа Бруно е удостоен от грузинската държава със златен медал за работата му по реконструкцията на катедралата Баграти. Впоследствие е получава за този проект от Университета във Ферара международна награда в областта на реставрацията и консервацията.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Погребани[редактиране | редактиране на кода]

  • Георг I – цар на Грузия

Източници[редактиране | редактиране на кода]