Катедрала на Баграт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катедрала Баграти
ბაგრატის ტაძარი
Карта Местоположение в Кутаиси
Вид на храмаправославна църква
Страна Грузия
Населено мястоКутаиси
РелигияГрузинска православна църква
ИзгражданеXI век
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъраBagrati Cathedral
ТипКултурно
Критерииiv
Вписване1994  (18та сесия)
Катедрала Баграти в Общомедия

Съборната църква Успение на Пресвета Богородица в Грузия, повече известна като Катедрала на Баграт (на грузински: ბაგრატი; ბაგრატის ტაძარი, Bagratis tadzari)[1], също Кутаиска катедрала или Катедрала на Кутаиси, е построена в началото на XI век при управлението на грузинския цар Баграт III (960 – 1014). Тя е бивш обект на световното наследство.

Предварително възстановяване на Източната стена на катедралата Баграти през 2005 г.

Намира се провинция Имеретия, град Кутаиси, на хълма Укимериони. Представлява шедьовър на средновековната грузински архитектура. Силно е пострадала в продължение на векове и е възстановена в днешния си вид постепенно от 1950-те години до 2012 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

При нахлуване на османски войски в Имеретското царство куполът на катедралата е разрушен през 1692 г.

Консервационните и реставрационните дейности, както и археологическите проучвания на катедралата започват през 1950-те години под ръководството на грузинския архитект Вахтанг Цинцадзе. Реставрационните дейности се ръководят от Цинцадзе, разделени на 6 етапа, които продължават няколко десетилетия до 1994 г. През същата година катедралата на Баграт и манастирът Гелати са включени заедно (с общо име) в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2001 г. правото на собственост върху катедралата е преведено от държавата на Грузинската православна църква. Религиозните служби са ограничени, но тя привлича много поклонници и туристи. Катедралата често се използва като символ на град Кутаиси, като основна туристическа атракция. Международният съвет за паметниците, обезпокоен от влошаването на състоянието на катедралата, отбеляза през 2008 г., че усилията за опазване от страна на правителството не трябва да включват реконструкции, които ще се отразят на историческа стойност на обекта.

През 2010 г. под ръководството на италианския архитект Андреа Бруно започват възстановителни дейности, насочени към връщане на катедралата. През юли 2010 г. ЮНЕСКО поисква прекратяване на строителството на територията на църквата и я вписва в списъка на световното наследство в риск[2]. ЮНЕСКО включва катедралата в списъка на застрашените обекти на световното наследство отчасти заради продължаваща реконструкция, с която има опасения да повлияе на структурната цялост и автентичност на обекта.

През 2011 г. от ЮНЕСКО призова грузинските власти да се разработи стратегия за нейната рехабилитация, като се премахнат някои от промените, направени в обекта през последните години. Някои от тези промени могат да бъдат „почти необратима“. Въпреки това работите по реконструкцията на храма продължават.

На 17 юни 2012 г. католикос-патриархът на цяла Грузия Илия II призовава да се прекратят извършваните работи и всички детайли на възстановяването да се съгласуват със специалистите на ЮНЕСКО[3].

През 2013 г. архитект Андреа Бруно е удостоен от грузинската държава със златен медал за работата му по реконструкцията на катедралата Баграти. Впоследствие от Университета във Ферара получава за този проект международна награда в областта на реставрацията и консервацията.

През 2017 г. ЮНЕСКО изважда Катедралата на Баграт от списъка на обектите на световното наследство, тъй като реконструкцията е нанесла ущърб на нейната цялостност и автентичност. Това решение запазва статута на манастира Гелати като обект на световното наследство [4].

В катедралата е погребан Георг I – цар на Грузия.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В някои чужди езици се среща като Катедрала на Баграти
  2. World Heritage Committee inscribes Bagrati Cathedral and Gelati Monastery (Georgia) on List of World Heritage in Danger // UNESCO World Heritage Centre, 29 юли 2010. Посетен на 8 май 2017. (на английски)World Heritage Committee inscribes Bagrati Cathedral and Gelati Monastery (Georgia) on List of World Heritage in Danger ((en))
  3. Илия Второй требует приостановить реабилитацию собора Баграта // «Грузия Online», 17 юни 2012. Посетен на 8 май 2017.
  4. UNESCO World Heritage Centre. Gelati Monastery, Georgia, removed from UNESCO’s List of World Heritage in Danger // unesco. 10 юли 2017. Посетен на 14 юли 2017. (на английски)