Бакау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бакау
Изглед от Бакау
13.4797° с. ш. -16.6736° и. д.
Бакау
СтранаГамбия
Надм. височина26 m
Население43 089 души
Бакау в Общомедия

Бакау[1] (на английски: Bakau) е град на атлантическото крайбрежие на Гамбия, западно от столицата на страната Банджул. Известен е със своите ботанически градини, басейна с крокодили Бакау Качикали и плажовете на Кейп Пойнт. Бакау е първото голямо предградие извън Банджул и най-развитият град в Гамбия. В близост до Бакау и Банджул е най-големият град в Гамбия, Серекунда.

Рибен пазар Бакау

Туризмът е най-важната бизнес дейност в Бакау, осигуряваща много работни места, както и приходи за общинските власти. В града има няколко къщи за гости и голям пазар покрай главния път, известен със своите плодове и зеленчуци. Риболовът и земеделието също са от особено значение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Легендата разказва, че Бакау е възникнал около свещения крокодилски басейн в Качикали, централния квартал на Бакау. Самият Бакаув началото на XIX век е малко селце, но постепенно придобива все по-голямо значение, като се превръща в любимо място за частни резиденции на колониалните администратори, особено по протежение на красивите плажове с палми. Въпреки че е голям град, старото село все още съществува и се управлява, като всяко друго в Гамбия, с „алкали“ (длъжност, подобна на „кмет“) и е разделено на „кабилос“. Когато хората започват да се изнасят от Банджул, отпуснатите от правителството жилищни райони бързо изникват около старото село, придобивайки нови имена в процеса. Фермите на местното население се превръщат в добре планирани предградия, пълни с бунгала.


Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bakau // travelsradiate.com. Посетен на 2010-11-17.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bakau в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​