Балена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Балени.

Балени

Балените или т.нар. китови мустаци са рогови пластини, заместващи зъбите при Беззъбите или баленови китове. Представляват два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, разположени от двете страни на горната челюст на кита. Макар да се наричат още китова кост (whalebone), балените всъщност са изградени от кератин, също като ноктите и космите. Служат на кита за да прецежда планктон от водата.

Самата дума балена идва от латинското balaena и гръцкото phallaina – и двете означаващи кит.

Хранене с балени[редактиране | редактиране на кода]

Баленовите китове се хранят като отварят широко уста и загребват цели пасажи дребни ракообразни (крил, копеподи) или дребна риба заедно с огромно количество вода. След това частично затварят уста и притискат език към небцето си изтластвайки водата встрани към балените, там плячката се отцежда, а водата изтича навън.

Стопански приложения на балените[редактиране | редактиране на кода]

По-рано балените са били използувани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети. Използувани са и за подгъване на хартия. Инуитите пък още от древността използват балени за подсилване на своите лъкове.