Бананова република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за израза. За марката дрехи вижте Banana Republic.

„Бананова република“ е ироничен израз, описващ политически нестабилна държава [1], зависима от ограничено земеделие (напр. банани), управлявана от малка, самоопределила се и самозвана, богата и корумпирана политическо-икономическа клика [2].

Произход на наименованието[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път, изразът Бананова република е употребен от О. Хенри, във фейлетон, отнасящ се за Хондурас[3][4]. По онова време (края на XIX – началото на XX век), Обединената плодова компания (на английски: United Fruit Company) и Стандартната плодова компания (на английски: Standard Fruit Company) контролират голяма част от ключовия за страната износ на банани, както и съпътстващите дейности, като железниците. United Fruit е наричана „Октоподът“ заради желанието си да се включва, понякога силово, в политиката. Сам Земюран, американски бизнесмен, който 22 години ще купи компанията след враждебно предложение за покупка, наема гангстери от Ню Орлеанс, за подготовката на държавен преврат в Хондурас, с цел новата компания на Земюран, Кюамер Фрют, да получи привилегии от правителството[5]. Четиридесет години по-късно, Обединената плодна компания убеждава администрациите на Труман и Айзенхауер, че правителството на полк. Арбенз, в Гватемала, е тайно про-съветско. По-късно, правителството е свалено, след операция, ръководена от ЦРУ[6][7].

Модерно използване[редактиране | редактиране на кода]

В съвременния език, изразът често се използва когато се критикува определена политика, като образът на „Банановата република“ трябва да служи за плашило на политиците, например в САЩ[8], Ирландия[9], България[10][11].

Източници[редактиране | редактиране на кода]