Банши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Банши — жена–призрак

Банши (на английски: banshee, от старо-ирландското bean sídhe - "вълшебна жена") е жена-призрак в ирландската и шотландската митология.

Според вярването появата на банши и нейният вледеняващ писък предвещават смърт. В повечето легенди тези духове са облечени в сиво или бяло, но се срещат и описания, според които банши носят червено или зелено и имат черно наметало. Имат дълга права черна коса, която разресват с гребен. В Ирландия е разпространено поверието, че ако някой намери гребен на земята, не трябва да го взема, защото баншито, което го е оставило там, ще го отвлече.

В съвременната култура, банши се срещат в много литературни творби на автори като Тери Пратчет, Клифърд Саймък, Джоан Роулинг и др. Съществуват и филми за банши, както и мутации и подобия на банши, като "The Scream of Banshee" (Писъкът на Банши) - във филма се разказва, как професор по археология открива опасен артефакт и несъзнателно освобождава същество, което е способно да убива със силата на вика си. Също така е използвано и в сериала "Teen wolf"(Младият върколак) ,където една от главните и една от второстепенните героини са банши