Барбара Партии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Барбара Партии
американски лингвист

Родена
23 юни 1940 г. (77 г.)
Научна дейност
Област Лингвистика, семантика
Работила в Масачузетски университет в Амхърст

Уебсайт http://people.umass.edu/partee/
Барбара Партии в Общомедия

Барбара Партии (английски: Barbara Hall Partee, родена на 23 юни 1940 г. в Енгълуд, Ню Джърси) е изтъкнат университетски заслужил професор по лингвистика и философия в Масачузетския университет в Амхърст.

Тя е един от основателите на съвременната формална семантика. Чрез нейното взаимодействие с философа и логик Ричард Монтаг през 70-те години се доближават изследователските традиции на генеративната лингвистика и формалната семантика. На нея се дължи в много голяма степен популяризирането на този подход в семантиката на естествените езици сред лингвистите, особено като се има предвид, че в онова време голяма част от полето е доминирано от противоречията, които тогава заобикалят генеративната семантика.

В последните години силно се интересува от нов тип интелектуален синтез, работата върху връзките към традиционната лексикална семантика - изследване, което от дълго време се практикува в Русия, съответно и в България в някаква степен.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Barbara Partee“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]