Барбекю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Барбекю (на английски език - Barbecue, стара форма Barbeque) е понятие в английския език за обозначаване на начин на приготвяне на месо чрез печене при ниски или умерени температури. На български език барбекю e масово използван псевдоанглицизъм описващ печенето на скара. За разлика от скарата, в САЩ под barbecue се разбира обработка при по-ниска температура и чрез индиректно нагряване.

С думата Barbecue се означава също така и популярен градински празник, предимно в западната и южната част на САЩ, по време на който се използват типичните уреди за барбекю за приготвяне на големи количества печено месо.

Според една легенда за известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб е, че той никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича.

Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.

Често преди термичната обработка, месото се маринова в различни сухи или течни маринати.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]