Бари Хюгарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бари Хюгарт
Barry Hughart
американски писател
Роден
Починал

Националност  САЩ
Образование Колумбийски университет
Професия писател
Литература
Жанрове научна фантастика

Уебсайт www.barryhughart.org

Бари Хюгарт (на английски: Barry Hughart) роден в Пеория, щат Илинойс е американски автор на фантастични новели.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Джон Хардинг Пейдж, морски офицер, и Вероника Хюгарт, архитект.

След завършване на образованието си, се присъединява към ВВС на САЩ и служи в периода 1956 - 1960 година като разполага мини в Корейската демилитаризирана зона. В този период развива влечение към Китай, което по-късно го води към планирането на поредица развиваща действието си в „Древен Китай, какъвто не е бил никога“. Връзката му с Китай продължава и след службата му в армията, като в периода 1960 - 1965 е служител в армейската компания ТехТоп, базирана в Азия.

От 1965 до 1970 е мениджър на книжарница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Писателската му кариера започва през 1984 година с Мостът на птиците, за който получава през 1985 наградата World Fantasy Award за най-добър роман, като през 1986 e награден също с Mythopoeic Fantasy Award. Последователно излизат през 1988 История за камъка и през 1990 Осем ловки демона. Планирал е да напише поредица от седем новели за Ли Као и Вол Номер Десет, но заради разногласия с издателите спира дотук. В интервю през 2000 година Бари Хюгарт обвинява издателите в некомпетентност и несъпричастност към поредицата. Според тях стилът на книгите е трудно да бъде класифициран и пазарът е бил ограничен само до решението да бъде продаван в раздел научна фантастика / фентъзи. Като пример за некомпетентност на издателите Бари Хюгарт посочва, че не са били отбелязани наградите на Мостът на птиците върху изданията.

По-късно, през 2008 година Бари Хюгарт пише:

"Ще има ли още? Съмнявам се, и то не заради лоши продажби или издатели. Просто стигнах толкова далече, колкото можах. Без значение колко добре пишех, аз просто се повтарях."

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • Мостът на птиците (1984)
  • История за камъка (1988)
  • Осем ловки демона (1990)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]