Бари Хюгарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бари Хюгарт
Barry Hughart
американски писател
Роден
Починал
1 август 2019 г. (85 г.)

Националност САЩ
Учил вКолумбийски университет
Работил вписател
Литература
Жанровенаучна фантастика

Уебсайтwww.barryhughart.org

Бари Хюгарт (на английски: Barry Hughart) роден в Пеория, щат Илинойс е американски автор на фантастични новели.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Джон Хардинг Пейдж, морски офицер, и Вероника Хюгарт, архитект.

След завършване на образованието си, се присъединява към ВВС на САЩ и служи в периода 1956 - 1960 година като разполага мини в Корейската демилитаризирана зона. В този период развива влечение към Китай, което по-късно го води към планирането на поредица развиваща действието си в „Древен Китай, какъвто не е бил никога“. Връзката му с Китай продължава и след службата му в армията, като в периода 1960 - 1965 е служител в армейската компания ТехТоп, базирана в Азия.

От 1965 до 1970 е мениджър на книжарница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Писателската му кариера започва през 1984 година с Мостът на птиците, за който получава през 1985 наградата World Fantasy Award за най-добър роман, като през 1986 e награден също с Mythopoeic Fantasy Award. Последователно излизат през 1988 История за камъка и през 1990 Осем ловки демона. Планирал е да напише поредица от седем новели за Ли Као и Вол Номер Десет, но заради разногласия с издателите спира дотук. В интервю през 2000 година Бари Хюгарт обвинява издателите в некомпетентност и несъпричастност към поредицата. Според тях стилът на книгите е трудно да бъде класифициран и пазарът е бил ограничен само до решението да бъде продаван в раздел научна фантастика / фентъзи. Като пример за некомпетентност на издателите Бари Хюгарт посочва, че не са били отбелязани наградите на Мостът на птиците върху изданията.

По-късно, през 2008 година Бари Хюгарт пише:

„Ще има ли още? Съмнявам се, и то не заради лоши продажби или издатели. Просто стигнах толкова далече, колкото можах. Без значение колко добре пишех, аз просто се повтарях.“

Новели[редактиране | редактиране на кода]

  • Мостът на птиците (1984)
  • История за камъка (1988)
  • Осем ловки демона (1990)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]