Барселос (Амазонас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Барселос.

Барселос
Barcelos
Знаме
      
Страна Бразилия
ЩатАмазонас
МезорегионСеверен Амазонас
МикрорегионРио Негро
Площ122475.728 km²
Надм. височина41 m
Население25715 души
0,21 души/km²
КметЖозе Рибамар Белеза (PMDB)
Основаване1931
Пощенски код69700-000 a 69729-999
Официален сайтwww.barcelos.am.gov.br
Барселос в Общомедия

Барселос (на португалски: Barcelos) е град – община в северната част на бразилския щат Амазонас, на границата с Венецуела. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Рио Негро, мезорегион Северен Амазонас. Населението на общината към 2010 г. е 25 715 души, а територията е 122 475,728 km² (0,21 д./km²), с което се нарежда на първо място в щата по площ и на второ в Бразилия, след Алтамира, в щата Пара.

История[редактиране | редактиране на кода]

Барселос е първата столица на щата Амазонас, до 1758 г.[1]Архив на оригинала от 2009-01-13 в Wayback Machine.</ref> Общината, в днешните ѝ граници е основана през 1931 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на десния бряг на р. Рио Негро и отстои на 396 km от Манаус (по права линия) и на 496 km по речен път.

Граничи с Венецуела север и северозапад; с общините (градовете) Ирасема и Каракараи в съседния щат Рорайма на североизток и на изток; с Ново Айрао на югоизток и юг; с Кодажас и Мараан на югозапад и със Санта Изабел до Рио Негро на запад.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на общината се основава на земеделието; произвеждат се главно банани, ориз и маниока. Въпреки това, продукцията не е достатъчна за да задоволи нуждите на Барселос, който внася по-голямата част от земеделските продукти.[1]

Основен източник на приходи е устойчивият риболов на декоративни риби, с открояваща се продукция и износ; Барселос изнася над 20 милиона риби за целия свят, главно за Япония,[1] като една на всеки пет от изнасяните риби е червен неон (Paracheirodon axelrodi).

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Барселос има добър туристически потенциал. Град заобиколен от води, една от основните туристически атракции е спортния риболов.

Туристически атракции[редактиране | редактиране на кода]

Национален парк Жау
Щатски парк Сера до Арака
Водопад Ел Дорадо

Считан за най-големия естествен водопад на Бразилия, с почти 400 m височина.

Абисмо Гай Колет

Счита се за най-дълбоката пещера на Бразилия.

Фестивал на декоративните риби

Събитието се чества от 1994 г., и почита живота на рибарите, познати като „пиабейрос“. По време на тържествата, рибарите излагат различни видове редки риби и туристите избират най-екзотичната. Обикновено събитието привлича хиляди посетители и е съпроводено с програма, включваща спортен риболов, екотуризъм и представления.

Спортен риболов

Барселос има най-голяма концентрация на риби тукунаре (Cichla) в цяла Амазония.[1] Най-големият заловен екземпляр от вида в историята е именно в Барселос, с тегло 12,445 kg.[1] Спортният риболов е високо ценен от жителите на града и екологично устойчив.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]