Декоративни риби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Декоративните риби са най-различни видове риби, често отглеждани в аквариум и в домашни условия, поради своите естетически качества.

История[редактиране | редактиране на кода]

Отглеждат се от дълбока древност, като първите данни за отглеждането им са отпреди 2000 години в Китай. Златните рибки са най-старите декоративни риби. В китайската култура златните и червеникави рибки са символ на богатство и щастие. В египетското изкуство са открити изображения на свещената риба Оксиринхус, държана в плен в правоъгълни басейни.

От известните 8780 вида сладководна риба, 2645 тези видове, които могат и се отглеждат в аквариум.

Стъкленият аквариум се появява едва през 15 век. Аквариум с рибки споменава през 1665 г. англичанина Самюел Пийпс, който описва видените в Лондон красиви риби, отглеждани в стъклен съд с вода. Рибите, които той е наблюдавал вероятно са били от типа райска риба и са пренесени от Китай, където са познати като градински риби.

География[редактиране | редактиране на кода]

Декоративните рибки се събират от цял свят, като дори и в нашите ширини се срещата такива които стават за декоративни, а именно Кротушката, Слънчевата рибка, Блескавецът и Червеноперката а също и много други. Родината им е Южна и Централна Америка а също и Азия.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Рибки на 3 дни

Рибите отглеждани в аквариум се делят на 7 вида:

  • Харицидови - наричат се още тетрови наподобяват по устройство шарановите. Трудни за развъждане от акваристите.
  • Топлолюбиви Шаранови - Те са подобни на шаранообразните с разлика че са техни роднини но тъй като са хибридно получени на базата на шаранообразните са доста различни.
  • Сомчета - Сомчетата са вид който е много разпространен по цял свят . Няма контнент в, който да няма сомоеве. Това са и рибите с най големи вариации в дължината ( от 3см. до 6 м. )
  • Шаранообразни - Това са всички риби от вида на Шараните.
  • Живородки - Това са интересни за отглеждане риби. те задържат хайвера в себе си до излюпването след което раждат потомството си. При тях се получават най добри кръстоски.
  • Цихлиди - Цихлидите са най интересните риби. те са единствените които създават територия и я бранят . Другото им име е костурови. Известни са 600 вида.
  • Лабиринтови - Те носят името си заради апарата за дишане, който е наречен лабиринтов и представлява видоизменение в хрилете. Той е приспособен да обогатява кръвта на рибата с кислород.