Белият дом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Белият дом.

Белият дом през 19 век

Белият дом (на английски: the White House) е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Северната фасада на Белия дом

Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. Оттогава всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

Южната фасада на Белия дом

По време на съществуването си Белият дом претърпява 2 пожара – по време на Британско-американската война (1814) и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.

Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и непроменени остават само външните му стени.

Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента. За охраната му се грижи United States Secret Service.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]