Белолик саки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белолик саки
Pithecia pithecia.jpg
белолик саки
Female White faced saki (Pithecia pithecia).jpg
белолик саки
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Pitheciidae Сакита
подсемейство: Pitheciinae
род: Pithecia
вид: P. pithecia Белолик саки
Научно наименование
Уикивидове Pithecia pithecia
Linnaeus, 1766 г.
Разпространение[1]
White-faced Saki area.png
Белолик саки в Общомедия

Белоликият саки (Pithecia pithecia) е вид бозайник от семейство Сакита (Pitheciidae). Обитава  Бразилия, Френска Гвиана, Гвиана, Суринам и Венецуела, те са активни денонощното и изцяло дървесен вид.

Дължината на тялото е 30-40 сантиметра. Дължината на опашката е приблизително същата като на тялото. Тегло в зряла възраст е 2-2,5 кг. Продължителността на живота е около 15 години. Мъжете са черни с изключение на главата, която е белезникава до червеникава. Женските са предимно кафяви до кафяво-сиви, с по-къс косъм от мъжките и имат ярка бели до бледо червени ивици, простиращи се от всяко око към ъглите на устата.

Сакитата живеят в моногамни двойки и остават заедно до края на живота си или малки семейни групи. Непълнолетни могат да остават с родителите си в продължение на една или две години след раждането на следващото дете.Хранят се с плодове, мед, листа, цветя, дребни бозайници, като мишки и прилепи, и дребни птици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Veiga, L. M. & Marsh, L.. Белолицевата маймуна саки (Pithecia pithecia). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 3 януари 2009. (на английски)

www.pittsburghzoo.org