Белочела рибарка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белочела рибарка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
EN
Застрашен[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes)
семейство:Чайкови (Laridae)
род:Sternula
вид:Белочела рибарка (S. albifrons)
Научно наименование
(Pallas, 1764)
Разпространение
Белочела рибарка в Общомедия
[ редактиране ]

Белочелата рибарка (Sternula albifrons) е водолюбива птица от семейство Sternidae. Нарича се още Малка рибарка. Среща се и в България.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-малката от всички видове рибарки. Дължината на тялото достига 22 – 24 cm, размаха на крилата е около 50 cm. Има възрастов диморфизъм и сезонни различия в оперението. Възрастните са бели отдолу и сиви по гърба. Крилата са сиви отгоре, с черни връхчета. Тилът и темето на главата са черни, челото е бяло. Клюнът е жълт, с черен връх. Краката също са жълти. През зимния период клюнът е черен с жълта основа, главата е по-бледа, бялата ивица на челото е по-широка. Младите нямат така ярко оцветена глава и имат сиво-кафяви шарки по гърба и крилата, и черен клюн с жълта основа.

Полетът е трепкащ.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена е в умерените и тропическите ширини на Европа, Азия, Африка и Австралия. Никъде не е многобройна. В България се среща по Черноморския бряг, крайморските езера и р. Дунав.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди на колонии по каменисти и пясъчни плажове, понякога в ямки на скалисти морски брегове, и острови. Среща се и във вътрешността, по брегове на реки и техните устия. Местата са винаги почти лишени от растителност.

Белочелата рибарка е рибоядна птица. Храни се в плитки крайбрежни води и лагуни. Ловува като увисва във въздуха на височина 5 – 6 m, след което се гмурка стремително вертикално във водата и понякога се потапя напълно.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнездовия период е от средата на май до началото на август. Разполага гнездото си на земята. Може да е в близост до други видове рибарки и дъждосвирци (Charadrius). Снася от 2 до 4 яйца. Защитава гнездото и малките си. Потомството се излюпва през юни, но е възможно и второ люпило през юли. Родителите хранят малките 20 – 22 дни.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Белочелата рибарка е мигриращ вид. Зимува на песъчливи плажове в субтропичните и тропичните области на Южна Африка и Австралия, и околните острови.

Съществуват 3 подвида:

  • S. a. albifrons – Европа, Северна Африка, Западна Азия
  • S. a. guineae – Западна и Централна Африка
  • S. a. sinensis – Източна Азия, Северна и Източна Австралия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sternula albifrons (Pallas, 1764). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Белочела рибарка. Посетен на 18 февруари 2012