Беоулф (герой)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Беоулф.

Беоулф
Beowulf and the dragon.jpg
Характеристики
Описание митичен герой в английската литература и митология

Беоулф („пчелен вълк“, още Биоулф и Беовулф) е митично-епичен културен герой, главен персонаж в англосаксонската поемаБеоулф“.

Принадлежи на геатското племе (от южните части на Швеция). Той е прославен воин и храбрец. Силата му се равнява на силата на 30 мъже, а ризницата му е изработена от магьосника-ковач Уейланд или Веланд.

Първият подвиг на младия Беоулф е преплуването на океана. Героят се обзалага с Брека, владетел на брондингите, че може да плува сам дни наред навътре в морето. Той наистина се бори с вълните в продължение на девет дни, преминава и през буря като при това е облечен с рицницата си и носи своя меч. Нападнат от морски чудовища, той се сражава с тях над дълбините, побеждава ги и успешно се връща на родния бряг.

В служба на своя крал и роднина Хигелак, Беоулф неведнъж побеждава враговете на своя народ. Вече утвърден герой, той отплава с малка група воини към земите на датския крал Хродгар. Там той избавя владетеля от жестокото чудовище Грендел и неговата майка. Получава множество дарове и се връща в родния край.

След гибелта на крал Хигелак Беоулф сяда на гаутския трон и в продължение на петдесет години царува успешно и печели множество нови победи. Вече престарял, той влиза сам в битка с отровен, безкрил дракон и отново излиза победител, но сам е ранен и скоро умира. С оплакването на крал Беоулф завършва и поемата „Беоулф“.