Беренгария Португалска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Беренгария
кралица на Дания
Berengaria of Portugal.jpg
Портрет - възстановка на лицето от 1885 г.
Лични данни
Родена ок. 1190/1194 г.
Починала 27 март 1221
Рингстед, Дания
Семейство
Брак крал Валдемар II
Династия Бургундска династия
Баща крал Саншу I
Майка Дулсе Арагонска
Беренгария в Общомедия

Беренгария (ум. 27 март 1221) е португалска инфанта и датска кралица — втора съпруга на датския крал Валдемар II.

Беренгария е родена в началото на деветдесетте години на 12 в. Тя е пета дъщеря на португалския крал Саншу I и на арагонската инфанта Дулсе Арагонска.[1] Майка ѝ умира през 1198 г., а баща ѝ през 1212 г.

През 1214 г. инфантата се омъжва за овдовелия датски крал Валдемар II, на когото е представена от сестра му — френската кралица Ингеборг, съпруга на френския крал Филип II, който е братовчед на Беренгария. Това става по време на престоя на Беренгария във френския кралски двор, където тя и брат ѝ Фердинанд пристигат през 1211 г.

За седем години брак Валдемар II и Беренгария се сдобиват с четири деца:

  • Ерик IV (1216-1250), крал на Дания (1241-1250);
  • София Датска (1217-1247), омъжена за маркграфа на Бранденбург Йохан I
  • Абел (1218-1252), крал на Дания (1250-1252);
  • Кристофър I (1219-1259), крал на Дания (1252-1259).[2]

За разлика от своята предшественица Дагмар - първата съпруга на Валдемар II — Беренгария не успява да стане популярна сред датчаните. Със своите руси коси и светли черти, типични за скандинавците, още приживе Дагмар става изключително популярна сред датчаните. За разлика от нея Беренгария е описвана като тъмноока красавица с гарваново черни коси. И двете съпруги на краля обаче оставят важна следа в датския фолклор — първата като еталон за добра и примерна съпруга, а втората — като пример за надменна красавица. Във фолклорните си песни датският народ обвинява Беренгария за увеличението на данъците, което в действителност Валдемар II предприема заради войните, които води. Въпреки това се знае, че Беренгария е била щедра дарителка на много църкви и манастири. Тя е и първата датска кралица, носила собствена корона, което се потвърждава от описа на вещите ѝ, направен през 1225 г.

Беренгария умира по време на раждане и е погребана в църквата „Санкт Бендт“ в Рингстед, от едната страна на Валдемар. През 1885 г. гробницата ѝ е отворена, а намерените там останки — дебела плитка коса, череп с изключително фини черти и фино оформени кости на тялото — потвърждават легендите за необикновената красота на португалката. По модела на черепа ѝ е направен портрет, който се опитва да представи начина, по който Беренгария е изглеждала преди смъртта си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Diffie, Winius, p. 15
  2. Line, 2007, p. 581

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Diffie, Bailey W., Winius, George D. Foundations of the Portuguese Empire: 1415 - 1580. University of Minnesota Press, 1985.
  • Line, Philip. Kingship and State Formation in Sweden: 1130 - 1290. Brill, 2007.
  • Dansk Kvindebiografisk Leksikon (In Danish)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Berengaria of Portugal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.