Беседа:Акут

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тук много ми се сърдят, като правя бележки относно неточностите при изписване на статиите, дотолкова много ми се сърдят, че някои редактори се оплакват на "патрульори", или аз самия попадам на такива, като често бивам наказван за "ненужните си" бележки. Въпреки това ще се осмеля да направя сериозна забележка, относно глупавата грешка, в която за "остро ударение" се използва "гравис" (наклонена наляво черта над буква) вместо акут (наклонена надясно черта). Тези два знака са напълно различни и е нелепо, точно при изписване на ударение на думата "акут" да използвате знака за затихващо "или снижаващо" произношение на гласна ("меко ударение"), каквото е гравис, вместо реалното - обозначаващо завишаване на звука ("остро ударение"). Още повече, че в българския правопис използваме гравис единствено и само при самостоятелната употреба на буквата "и"... това надявам се знаете при кой случай... В правоговорната норма нямаме меко, а само "остро (силно)" ударение при изговаряне на думите, следователно трябва да се ползва акут, а не гравис.

Бележката ми е към автора на тази статия, но се отнася за всички които не спазват тази правописна норма при съставяне на страниците в Уикипедията (обичайно или огрешено изписвана, а понякога и произнасяна като Уйкипедия).

С уважение: Любомир Иванов, IP: 46.238.46.61 14:02, 11 октомври 2022 (UTC)[отговор]

Може ли някакъв източник, че това ударение е неправилно?--Rebelheartous (беседа) 14:15, 11 октомври 2022 (UTC)[отговор]


Това сега какво е? Освен да обясня напписаното от мен по-горе - за какви източници за "правилност" ме питате, след като в самата статия е разяснено и показано как трябва да се изписва знака "акут".
Но все пак - търпеливо разяснявам:
1) Акут е латинско име на диакритичен знак, който се представя като ДЯСНО НАКЛОНЕНА чертичка над буква. Десният наклон указва "възходяща градация" на звука.
2) Гравис е латинско име на диакритичен знак, който се представя като ЛЯВО НАКЛОНЕНА чертичка над буква. Левият наклон указва "низходяща градация" на звука.
3) От 1) и 2) следва, че акут и гравис НЕ СА ЕДИН И СЪЩ, а ДВА РАЗЛИЧНИ и още повече ПРОТИВОПОЛОЖНИ диакритични знака.
Следователно:

Поставяйки ляво наклонена черта - изписвате ГРАВИС, вместо АКУТ. Тоест, указвате "затихващо" ударение, каквото в БЪЛГАРСКИЯ НЯМА.

А да ме питате за източник, че нещо е грешно, когато по презумция се указват източници, че нещо е ПРАВИЛНО е, меко казано - странно. Защото, когато има противоречие - грешките се откриват ПО ЛОГИЧЕН ПЪТ, а не с източник, в който ни е указано какво е ПОГРЕШНО.

Как може да ме питате за източник, относно неща, за които е достатъчно да използвате формална ЧОВЕШКА ЛОГИКА, за да осъзнаете за каква грешка иде реч?

Ако знакът "-" ми прилича на "=", следва ли да използвам "=", вместо минус, при представяне на действие изваждане?

Тук, понеже приемате КАКВАТО И ДА Е ЧЕРТИЧКА за ударение, без да ОСЪЗНАВАТЕ, че самият наклон служи за УКАЗАТЕЛ на вида ударение, поставяте ГРЕШНОТО такова.

Надявявам се, че изясних достатъчно обстойно, какво имам предвид. И се извинявам, ако прочетеното Ви се стори дребнаво менторстване или някаква форма на заяждане. — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 46.238.46.61 (беседа) 17:52, 11 октомври 2022 (UTC) (проверка)[отговор]


Развивате някаква лична теория, противоречаща на правилата на българския правопис, но мястото за това не е тук. Ето тук [1] са обяснени правилата за посоката на знака на ударение:
В българския език е прието знакът за ударение да е с наклон отляво надясно. В специализирани езиковедски текстове за отбелязване на по-слабо (допълнително, второстепенно) ударение в думи с две ударения се използва и знак за ударение с обратен наклон, например: сла́дково̀ден (главното ударение пада върху о, а второстепенното – върху а).
--Randona.bg (беседа) 08:22, 12 октомври 2022 (UTC)[отговор]
Именно това обяснявам, а не развивам като теория! Изписвате ГРАВИС, а го наричате АКУТ! На български го наричате само "ударение" и приемате, точно наопаки на това, което във ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЗИЦИ са приели като правило. Защото правилото е измислено още от ЛАТИНИТЕ, а не от послушни неразсъждаващи послушковци в комуняристическата Българска Академия на "Науките"... Съжалявам, за неадекватността и неразбирането. Но се радвам, че четете ... Прочетете още няколко пъти меннието ми и си помислете относно това, доколко е вярна Вашата "безлична теoрия" , след като вдясното "каре" на самата статия ясно е показано как се изписва, а начина на изписваме е взет (предполагам) наготово от някой чужд ВЕРЕН изтоичник. Защото това, което ми показвате ми е пределно известно и пределно ясно... А такова нещо като "две ударения" или "двойно ударение" в Българския език - нямаше, коагато аз учех Български. Но нали за всяяка Глупост си има време да се развие... след нови 10-20 години - някой премъдър "Папски Послушник" ще съчини и Тройно или Десеторно ударение в български... И думи като "непротивоконституционствувателствувайте"... то такава дума няма... тя е лично мнение - поставено "от мен" в един стар Български филм... А вие сега учите "български"... И пишете статиите си на "български"... Неистина ли не виждате ОЧЕВИДНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ??? И Как това ЯВНО противоречие да бъде УКАЗАНО в самата статия? /Нямам НИЩО ЛИЧНО, нито обвинявам НЯКОГО В ЛИЧНИ ГРЕШКИ, КОЛКО ПЪТИ ТРБВА ДА ГО НАПИША, за да се разбре?/
46.238.46.61 15:36, 12 октомври 2022 (UTC)[отговор]