Беседа:Ар нуво/2008-2013

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

За ремонт - иначе отстраняване

Избрана е преди повече от 3 години, междувременно критериите са се вдигнали чувствително. Отбелязвам следните проблеми, които я правят неподходяща за избрана към днешна дата:

  • оставени празни раздели;
  • не са цитирани коректно източници. Раздел "Библиография" не става ясно дали съдържа източници на твързенията в текста или просто допълнителна литература по въпроса;
  • твърде много съществени червени препратки (имена на художници), за сметка на доста несъществени сини (годините например).

Предлагам да започнем спешен ремонт, щото иначе няма да се поколебая да я предложа за отстраняване от избраните. Спири 11:33, 17 юли 2008 (UTC)

Нека да сложим крайна Дата за разработка, да кажем до една седмица (27.07.2008). Ако нищо не се промени, или някои не изяви изрично желанието и най-важното не започне за я развива предлагам диркетно за отстраняване от избраните. Поздрав--Vammpi 11:59, 17 юли 2008 (UTC)
Без гласуване няма да мине :) От доста време статията е в У:СС, но там явно не привлича достатъчно внимание. Нека все пак постои две седмици като кандидат за отстраняване - има доста работа по нея... Ще пробвам и аз да направя нещо по въпроса :)--Maymay 13:22, 18 юли 2008 (UTC)
Значи поставяме крайна дата 2 Август у после ще гласуваве!!--Vammpi 19:30, 19 юли 2008 (UTC)
Наистина е за ремонт, но най-лошото ѝ е обема, просто е преминала критичната граница, от която вече става нечетивна. Само като погледна колко е дълга, и ми се отщява да я редактирам. --Ned 18:23, 28 юли 2008 (UTC)

и какво стана сега?ще гласуваме или не?--Vammpi 11:11, 13 август 2008 (UTC)

Ами действа се по статията - преработка изказ, постепенно посиняване (с доста прилични нови статийки) на десетките червени препратки, предложение за преструктуриране, за да се оправи проблема с липсващите раздели... Само че когато се действа (почти) еднолично, малко бавничко върви... (пък и, признавам, не ми е единственият приоритет :)--Maymay 11:37, 13 август 2008 (UTC)
Поздравления за което, Maymay.
Аз обаче смятам, че вече няма нищо текущо в съобщението за отстраняване от избрани, та или да започваме гласуване, или да махнем съобщението. --Поздрави, Петър Петров 13:43, 25 септември 2008 (UTC)
Махнахме го. Не беше никак трудно. Спири 14:14, 25 септември 2008 (UTC)

Структура

Струва ми се, че структурата трябва да се преосмисли. В края има празен раздел „Книжно дело“ (с два празни подраздела - „Афиши, литографии, рекламен плакат“ и „Книжна илюстрация и графика“), а голяма част от информацията, която би могла да се използва тук, вече присъства в статията - разпръсната по-горе в първия (доста широкообхватен) раздел - „Архитектура, живопис, графика“. Идеи?--Maymay 12:38, 1 август 2008 (UTC)

Скулптура

Твърдението, че Роден, Клодел и Майол са представители на сецесиона е некоректно. Първите двама са скулптори-импресионисти. За Майол не съм сигурен, но монументалната му скулптура не прилича никак на сецесион. Възможно е някой достатъчно авторитетен източник да твърди обратното, нека бъде посочен.--Kandi 11:47, 25 август 2008 (UTC)

За Майол - в ArtCyclopedia е категоризиран като ар нуво/набист [1], в сайта на Музея д'Орсе се посочва, че е работил в стил ар нуво (Maillol started his career as a painter, then designed tapestries and made decorative wooden objects in the Art Nouveau style.) [2], а според сайта на Музея за модерно изкуство скулптурите му от дърво (цитирани са примери от 1895/96) демонстрират влиянието на ар нуво (като по-късно се развиват в друга насока) [3]. Тук се посочва, че до 1900 г. е правил гоблени в стил ар нуво (Up to 1900 he produced wall tapestries in the Art Nouveau style). Майол е определян като представител на ар нуво и в други сайтове: [4], [5] (вж падащото меню), [6] (вж списъка в края), [7]... Макар че творчеството му не е изцяло в стил ар нуво, струва ми се, че може да остане. --Maymay 22:51, 25 август 2008 (UTC)
Махнах Роден (ако някой има източници, които го свързват с ар нуво, може пак да го добави) и сложих по един източник за Клодел и Майол. И при двамата ар нуво не е определящ стил за цялото им творчество, но според мен формулировката „ар нуво намира изражение в творбите на...“ е съвсем коректна предвид посоченото в източниците. Между другото, в сайта на музея „Роден“ също има потвърждение за връзката на Клодел с ар нуво - „The most profoundly original examples of Camille’s work were produced at the turn of the century ; with works such as Les Causeuses, 1897 , and La Vague, 1900, she embarked on a new style derived from the japonisme fashionable at the time and deeply anchored in Art Nouveau.“ [8].

Би било добре, ако някой, който разполага с повече информация за скулптурата, допълни раздела, който засега е мъниче. А аз ще се постарая на първо време да посиня и Камий Клодел :)--Maymay 15:46, 26 август 2008 (UTC)

За мен твърдението Клодел-Ар нуво си остава невярно и подвеждащо.--Kandi 17:40, 26 август 2008 (UTC)
Махнах Клодел като нетипичен представител, а информацията за влиянието на японизма и ар нуво върху част от творчеството ѝ може евентуално да се включи в статията за нея.
Случайно някой да има информация за Ж. Мине (от същия раздел)? --Maymay 11:53, 27 август 2008 (UTC)

Заглавие

С уважение към труда, положен в тази статия - на български на този стил му викаме Сецесион. Би трябвало или да се обедини с въпросната статия или да се промени заглавието. Източници тук и тук 141.30.216.38

Според мен сецесионът е регионален (в Централна и Югоизточна Европа) вариант на ар нуво с някои особености. Т.е. става дума за две отделни понятия. В доста езикови версии на Уикипедия това разграничение е отразено чрез съществуването на отделни статии. --Спас Колев 11:29, 20 февруари 2009 (UTC)
Колегата е напълно прав, че в българската литература този стил се нарича сецесион. Терминът Ар нуво се среща понякога, но значително по-рядко. Направете справка с трудове по история на изкуството или изобщо с историческа литература. Ivanicov (беседа) 12:59, 12 февруари 2013 (UTC)