Беседа:Божидар Абрашев

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Премествам тук раздел, озаглавен "Скандалите", престоял тук повече от 2 години и създаден от анонимно IP, без никакви източници. Който иска може да се опита да използва текста в статията, с подходящ стил и източници.

Първият скандал на министър Абрашев се случва в първия му работен ден, когато той се явява на работа заедно с жена си Люлина. Оказа се, че това съвсем не е случайно – всъщност тя управлява мъжа си! Това, както и някои абсурдни действия на Министерството, бързо настройват голяма част от културните дейци срещу Абрашев.
Постоянните чуждестранни „екскурзии” на министерската двойка активно „пречи” на Абрашев да присъства на важни културни събития. Неприятно впечатление прави и упоритото лансиране на неговия син в музикалния живот. Смехотворно се приема раболепното поведение на композитора, който е автор на музикални произведения като "Оратория за Симеон" и "Увертюра с фанфари за НАТО". Сред най-големите скандали е освобождаването на Александър Морфов като директор на Народния театър "Иван Вазов". Тогава режисьорът иска оставката на министъра. Известният писател Виктор Пасков е уволнен от поста директор на Българския културен център в Берлин. Скандал има и около конкурса за нов директор на Софийската опера.
Друг скандал е свързан с намерението на министерството да даде на турската фирма "МNG" Националната галерия за чуждестранно изкуство за превръщането ѝ в хотел-галерия. Скандалът се разразява след като художника Светлин Русев огласява плановете за преустройство на галерията. Заместник-министърът на културата Бисера Йосифова разкрива, че са ѝ били предложени 150 000 долара подкуп, за да подкрепи проекта. Тогава Йосифова съобщава, че посредник на турската фирма е бил депутат от ДПС. Самият Абрашев почива в Турция на разноски на турска фирма.
Скандали има и с проектите за Ботаническата градина и Двореца в Балчик, както и с други имоти на министерството, продадени при съмнителни обстоятелства.
Божидар Абрашев упорито отказва да подаде оставка, въпреки че му я искат дори някои депутати от НДСВ, между които актьорите Коста Цонев и Явор Милушев. Скандална е и законотворческата дейност на Министерството на културата. Читалищните дейци се обявяват против подготвения от министерството Закон за читалищата. Срещу проекта за Закон за паметниците на културата пък се обявяват повече от 50 граждански организации. Законът за киното има същата съдба. Божидар Абрашев в последния момент дори сам оттегля проекта си.

--Александър Бахнев 09:12, 29 ноември 2008 (UTC)[отговор]