Беседа:Велико Търново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Обновяване на статията[редактиране на кода]

Започнах да редактирам, ама в тая статия всичко е хаос. Помагайте с идеи. Тука сякаш някакво торнадо се е изсипало - само изброявания и никаква енциклопедичност, прилича повече на справочник. Чудя се кой прави това, мислейки си, че допринася.Murderdoll1122 12:22, 11 февруари 2012 (UTC)

Само да отбележа, че не съм съгласна с изтриването на формата Търново, която и днес се използва - трябва да се спомене в увода. Отделно секцията Етимология е пълно безумие, за което е посочен източник без автор и изобщо без какъвто и да е друг ориентир за произхода му. Да не забравяме, че Търново се намира до Габрово, Лясковец и Горна Оряховица.:-)--Алиса Селезньова 15:53, 11 февруари 2012 (UTC)
Ще върна това за името, обаче какво по-точно имаш предвид, в един документ, линк към който има в беседата, се посочва В. Търново през 1923, а иначе се казва, че официално това име е дадено през 1956 (или 1951, не съм сигурен). За етимологията ще потърся в някоя книга - Google Books или нещо такова. Сложих я, но не можах да намеря качествени източници и като приключа с някои др. работи, ще се погрижа и за нея. Имам обаче малък проблем с населението - в сайта на НСИ всичко е по области и общини, но не и по населени места и не знам информацията, която добавих, колко е достоверна. Благодаря за коректива!Murderdoll1122 16:07, 11 февруари 2012 (UTC)
Имах предвид, че се е използвало името (включително и в документи на революционни организации) преди официалната смяна на името, но действително източник трябва да се добави. Колкото до етимологията, трябва сериозно да се преработи и да се съкрати полетът на въображението за произхода от древноирански (метафорично казано), който в момента статията казва, че е много по-вероятен от очевидното трън (особено на фона на Габрово, Лясковец и Оряховица). Относно населението, аз също се сблъсках с подобен проблем при писането на статията за Рудозем - моят опит сочи, че най-добре е човек да се зарови в библиотеките, но това също не гарантира намиране на преброяваният не за цялата община, а конкретно за града.--Алиса Селезньова 17:02, 11 февруари 2012 (UTC)
Ето например набързо един цитат от Русев, Пеньо, Георги Данчев, Екатерина Сарафова. „Търновска книжовна школа, 1371-1971“, Издателство на БАН, 1974, стр. 215: „Засега най-убедителна си остава славянската етимология от стбълг. тръневъ, тръновъ „трънлив, трънен“ и градъ „оградено място, крепост, твърдина“.“--Алиса Селезньова 17:09, 11 февруари 2012 (UTC)
Засега приключвам с редактирането по статията. Смятам, че така е доста изчистена от излишни и трудноустановими факти и готова за надграждане. Ще махна банера, че редактирам, защото едва след няколко дни ще имам възможност да продължа. Дотогава всеки може да дава предложения, да отправя критики и да допринася към статията. Murderdoll1122 00:16, 12 февруари 2012 (UTC)
Защо в шаблона за градове при населението се появяват автоматично и други данни (ГРАО) и така стават две стойностите? Murderdoll1122 17:30, 24 февруари 2012 (UTC)

Наистина е МНОГО МНОГО разхвърляна статията, не знам как се процедира попринцип но според мен е добре да се вземе и шаблон за темите, които да включим, в момента има изключително много заглавия с по 1-2 изречения, когато добавяте снимки моля ви слагайте ги в дясно за да има някаква прегледност. Иначе браво за колажа, много е хубав! Proudbulgarian (беседа) 10:47, 7 май 2012 (UTC)

История[редактиране на кода]

Не става ли много подробна Историята? Няма ли по добре да направи стария за История на Велико Търново и после тук са има съкратен вариант? --Vammpi 21:58, 24 февруари 2012 (UTC)