Беседа:Евтимий Български

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

за какво става дума тука? --Cryout

Благодаря, че я забеляза. Ако видиш подобни писания, моля те да ги отбелязваш на Уикипедия:Страници за изтриване#Бързо изтриване. Поздрави, --5ko (Петко) 14:36, 20 ноември 2005 (UTC)

Неясно[редактиране на кода]

"Наклеветен, че държи в килията си някакво съкровище на български царе, византийския император Иоан V Палеолог, Евтимий макар и невинен бил заточен на остров Лимиос." С това изречение нещо не е наред, но не знам как трябва да бъде. --85.180.71.27 17:23, 26 януари 2006 (UTC)

Би трябвало да стане "Византийският император Иоан V Палеолог заточава Евтимий на остров Лимиос (НЕ Е ЛИ ЛИМНОС?), след като той е наклеветен, че държи в килията си някакво съкровище на български царе". Наклеветяването предполага невярност на обвинението, иначе щеше да бъде "издаден". --Vladko 02:23, 5 май 2007 (UTC)

Изтриването[редактиране на кода]

Аз също съм против да се трие Евтимий (български партриарх). В църквата се слага след името на даден владика неговата епархия. Затова Евтимий се нарича Търновски, но като патриарх, трябва да бъде както останалите патриарси (български патриарх). По тази логика трябва да стане Максим Софийски, вместо Максим (български патриарх). --Svik 16:43, 10 ноември 2007 (UTC)

Не забравяй, че по това време съществува още една българска църква и това е Охридската архиепископия... А да не гожорим, че през средновековието националната принадлежност на църквата не се е определяла от това в коя държава е.--Пакко 19:48, 11 ноември 2007 (UTC)
Дори и да има две архиепископии, има един български патриарх. Той е бил или в Преслав, или в Търново, или в Охрид. Ето какво пише за Охридската архиепископия: "Охридските архиепископи като продължители на всепризнатите канонически права продължават да се наричат понякога по традиция патриарси." Но българският патриарх винаги е бил един. По времето на Самуил, когато патриаршията е била изместена в Охрид, там всъщност е била българската столица. Така че всеки един патриарх от Охрид трябва да е също Името (български патриарх) по логиката, която изведох по-горе. Тоест твоето мнение за мен само потвърждава правотата на моята позиция. Не упорствай излишно, просто защото така си решил. Поздрави --Svik 21:26, 11 ноември 2007 (UTC)
И аз съм за заглавието Евтимий (български патриарх). Прилага се най-високата титла. Евтимий Търновски ще пренасочва натам, който читател го търси, ще го намери. --Петко 22:07, 11 ноември 2007 (UTC)

мистическо течение в православното християнство, според което при усилена молитва и вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 95.42.164.79 (беседа • приноси) 12:28, 3 февруари 2010 (проверка).