Беседа:Закон на Гей-Люсак

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Благодаря за корекцията, която сте направили в статията за закона на Шарл. Необходимо е да направите подобна корекция и в статията за закона на Гей-Люсак: това е законът за изохорния процес (при постоянен обем и маса на газа): p/T = const (вж. статиите в Уикипедия на английски и други езици без руски и украински). Накратко: законът на Шарл е за изобарния процес V/T = const, а законът на Гей-Люсак - за изохорния процес p/T = const .

Максим Максимов 95.42.23.68 05:36, 31 март 2024 (UTC)[отговор]

Доц. Максимов, прегледайте тази помощна страница за нови редактори (редактори без опит в Уикипедия), кликнете на препратката за редактиране на тази статия, нанесете необходимите промени и ги запазете. Можете да се регистрирате преди това, но не е задължително – можете да редактирате по същия начин, по който пишете в беседите (без да сте се вписали) – вместо потребителско име до коментара/редакцията се показва Вашето IP. Ще е чудесно да посочите поне един източник – вижте добавения в статията за Закона на Шарл, например. Добавянето на източник става от менюто над полето за редактиране ( Цитиране). Ако имате въпроси и трудности – пишете.
Pelajanela // беседа 12:26, 31 март 2024 (UTC)[отговор]
Аз не бих искал да се намесвам в работата на екипа на Уикипедия и да предлагам текстове и цитати. Вие вършите чудесна работа, която е много полезна за българското образование. В случая трябва просто да вземете например текста от статията за закона на Гей-Люсак на френски език в Уикипедия и да го преведете на български. Може да добавите и историческата бележка от същата статия на английски език, в която се обяснява защо единият от двата закона (за изобарния и изохорния процес) е прието да се нарича закон на Шарл (изобарен процес), а само другият (изохорен процес) - закон на Гей-Люсак, макар че през 1802 г. Гей-Люсак е публикувал изследванията си и за двата процеса. Пиша тези бележки единствено с идеята да не объркваме учителите и учениците, а да възприемем онези названия на двата процеса (изучават се в 8. клас), които в момента широко се използват по света. Желая успехи на екипа, който поддържа българския вариант на Уикипедия.
М. Максимов 95.42.23.68 16:16, 31 март 2024 (UTC)[отговор]
Вижте тази помощна страница – няма екип на Уикипедия, нито в българоезичната общност, нито за която и да е друга езикова версия :))
Уикипедия е плод на приносите – приноси от най-различно естество, не непременно или само създаване на статии – на всеки, който поиска да допринася. И всеки е добре дошъл да го прави – разбира се, говорим за добросъвестни приноси (каквито, за съжаление, далеч не са всички действия). Така че както Вие самостоятелно, така и Вие плюс студентите Ви можете да допринасяте, след като се запознаете с правилата, препоръките и принципите на Уикипедия и/или с помощта на по-опитни уикипедианци и четене "в движение" :)
Препратката, която дадох в началото, всъщност е към встъпителната част на наръчник за редактиране и в комбинация с У:ЕНЦ (от където можете лесно да се придвижите и прегледате водещите принципи и препоръките за съдържанието и редактирането) дава много добра теоретична основа на разбирането за това как функционира Уикипедия и кои са основните параметри и критерии както за създаване на качествено, енциклопедично съдържание, така и за критично оценяване на съществуващото. А то може да бъде подобрявано единствено чрез компетентните и добросъвестни приноси на повече хора, споделящи ценностите на отвореното знание
Pelajanela // беседа 16:54, 31 март 2024 (UTC)[отговор]
Не съм запознат как работи Уикипедия и това не е в сферата на моите интереси. Затова се извинявам. Правилно сте започнали редакцията на статията, но ви предлагам текстът (който при направената по-горе корекция вече се отнася за нещо друго - за закона на Шарл):
"Според този закон относителното изменение на обема на дадена постоянна маса газ при постоянно налягане е правопропорционално на изменението на температурата, тоест:
При постоянно налягане отношението между обема на идеален газ и неговата абсолютна температура е постоянна величина.
Ако например температурата на газа се увеличи, ще се увеличи и неговият обем, при условие че масата и налягането на газа останат постоянни.
Математическа формулировка на закона на Гей-Люсак:"
да се замени с:
Съгласно закона на Гей-Люсак при изохорен процес (V = const) налягането p на дадено (постоянно) количество идеален газ е правопропорционално на абсолютната температура Т на газа, т.е.
при постоянен обем V отношението между налягането p и абсолютна температура Т на дадена маса идеален газ е постоянна величина.
Ако например при изохорен процес температурата T на газа нарасне 2 пъти, неговото налягане p също нараства 2 пъти, а отношението p/T не се променя.
Законът на Гей-Люсат често се записва във вида:
Така нещата стават коректни.
М. Максимов 95.42.23.68 07:42, 1 април 2024 (UTC)[отговор]
Благодаря ✔Готово Готово Pelajanela // беседа 08:03, 1 април 2024 (UTC)[отговор]
Благодаря за промените в статията. Позволил съм си редакция на текстовете. Тъй като нямам никакъв опит в писането и редактирането в Уикипедия моля някой да погледне какво съм направил. със статията. Трябва да се проверят препратките. Аз съм копирал например идеален газ и съм го променил на уравнение за състоянието на идеалния газ, но очевидно това не е начинът.
М. Максимов
П.П. Бих могъл, ако сметнете за интересно, да добавя параграф История, където да разкажа как в исторически план се е развивало изследването на изобарния и изохорния процес при газовете. Ще бъде ли проблем, ако го напиша например на Word и да го копирам в рубриката Беседа? 95.42.23.68 08:23, 2 април 2024 (UTC)[отговор]
Поздравления – вече редактирате в и допринасяте за подобряването на съдържанието в Уикипедия!
(Разбира се, коментарите в беседите, още повече когато в тях добросъвестно и конструктивно са посочени проблеми и грешки в статиите, до които се отнасят, също са приноси и то много ценни)
Добавих вътрешни препратки (които са важни, но не могат да заменят позоваването на източници – статии в Уикипедия не може и не бива да се посочват като благонадежден източник за твърдения за факти в други статии в Уикипедия). Вижте как е сега, моля.
Добавянето на раздел с история на развитието на науката в това направление, за мен, безспорно ще допринесе за изчерпателността и информационната стойност на статия по темата (изследването на изобарния и изохорния процес при газовете) – въпросът е дали да е в тази статия или в някоя от по-общите.
Няма защо да се безпокоите да редактирате в Уикипедия – полето не е толкова по-различно от документ на MS Word :) Използвайте визуалния редактор – предлага значително улеснение. А мога и да покажа в няколко слайда стъпките, въвеждайки и съхранявайки промените, и да ги споделя тук.
Pelajanela // беседа 09:28, 2 април 2024 (UTC)[отговор]
Благодаря, че добавихте раздела, както и за информацията, изложена в резюмето – имайте предвид, че няма как да отговоря (аз или някой друг) на резюме към редакция:)) Резюметата към редакциите имат малко по-различно предназначение – да информират стегнато за естеството на извършените промени – и е добре да са кратки. Отворете страницата с историята (на промените) на статията и ще видите резюметата (уви, по-често липсва каквото и да било). По-подробно съображения и въпроси, свързани със съдържанието на статиите, коментираме в беседите – както правим и в случая. Направих разместване на частите на статията и форматирах външните и вътрешните препратки. За останалите свързани статии – да, предполагам, че е добре всичките да се прегледат и нанесат съответните промени/допълнения/уточнения.
Впрочем, тук можете да видите списъка със статии в категория химия, на които е поставен (към момента има) шаблон за ненадеждност на информацията поради липса на цитирани източници.
PS Като се има предвид, че се подписвате към редакциите, които правите като анонимен потребител (и по този начин се показват както IP-то, така и името Ви), отново си позволявам да предложа да се регистрирате и да редактирате от потребителския си профил в Уикипедия :)
Pelajanela // беседа 14:19, 2 април 2024 (UTC)[отговор]
Благодаря. Впечатлен съм от бързината, с която реагирате. Според мене сега статията изглежда прилично. Желая успехи.
М. Максимов 95.42.23.68 08:26, 3 април 2024 (UTC)[отговор]

Не знам защо сте изтрили моята забележка. Направете по-подробна справка и ще се убедите, че под Gay-Lussac's Law се разбира законът за изохорния процес при идеалните газове p/Т = const (при V = const). Тази закономерност в съвременната световна учебна литература по физика е прието да се нарича закон на Гей-Люсак, а законът за изобарния процес V/T = const (при p = const) се нарича закон на Шарл. Не случайно правя тези уточнения, защото много български ученици и учители ползват Уикипедия на български език и е време да се уточнят и съгласуват някои наименования и понятия.

Максим Максимов 95.42.23.68 11:49, 31 март 2024 (UTC)[отговор]