Беседа:Константин II Асен

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това че има доказателства, че град Видин пада под османска власт през 1396 не значи, че цялото Видинско царство пада. Достатъчно доказателства има, че то продължава да съществува до 1422 година. Възможно е столицата да бъде превземана обратно от цар Константин II, възможно е да е управлявал от друг град, но последната Българска държава престава да съществува през 1422 година, когато умира цар Константин, или през 1430 година, когато официално Видинската област става част от Османската империя. Това че град Видин е превзет през 1396 от османците НЕ значи че Видинското българско царство спира да съществува!

--Kris2112 (беседа) 10:26, 17 януари 2019 (UTC)[отговор]

Причина за изтриване??[редактиране на кода]

Поради каква причина са премахнати информация и източници, които бях добавила към статията?

--Eola 14:58, 3 ноември 2019 (UTC)[отговор]

Здравейте, тезата че този човек е бил цар на България не се поддържа от историческата наука с малки изключения и то само у нас. Понеже тази теза съвсем не е водеща в историографията й е отделено подобаващо място в актуалния вариант на статията. Водещата научна теза е отразената в момента като такава. Поздрав! 16:25, 3 ноември 2019 (UTC)


Разбирам, че това изречение е проблем. Да бяхте махнали само него. Но защо са премахнати и други абзаци, в които е посочен и източник, напр. „Като престолонаследник Константин участва заедно с митрополит Йоасаф Бдински в мисия в 1394 г. до османците, завладели Търново,[1] като в резултат на тази мисия във Видин са пренесени мощите на три светици – Петка, Филотея и Теофана. По повод на пребиваването на Константин в превзетия Търновград през 1394 г. в една немска хроника от края на XV век е отбелязано, че цар Иван Срацимир две години след падането на Търново „благоволи да проводи превъзлюбения си син Константин... заради необходими и големи царски дела в казания Търнов“.[2]

Или абзацът за неговата сестра Доротея и пленничеството в Хумник, за което пише Пл.Павлов или той не ви се струва подходящ като източник?

--Eola 19:25, 3 ноември 2019 (UTC)[отговор]

Съжалявам, но поради големия обем премахната информация, явно съм изтрил и коректна такава. Моля Ви да я възстановите. Поздрав! Jingiby (беседа) 04:19, 4 ноември 2019 (UTC)[отговор]
  1. Веселин Асенов, „Когато грехът надделя“, сп. „Българска история“, април 2018
  2. Веселин Асенов, „Когато грехът надделя“, сп. „Българска история“, април 2018