Беседа:Лед Зепелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Интрото на страничката много ми харесва!!!

Обичам я тая група! Най-много четвъртия албум. :) А Going To California също заслужава някоя добра дума (още повече че май ми е любимата песен :))

:-)


Мерси, мерси! И на мен ми е от любимите групи.

А статията все още е в процес на разработка, само съм нахвърлял най-важните моменти, нормално е да съм пропуснал нещо. Ще се опитам специално за теб да вмъкна две-три думи за Going to California :-), наистина е добра песен, но пък ако напиша по нещо за всичките ми любими песни, това вече няма да е енциклопедия, а форум :-). --tzeck 18:55, 7 мар 2005 (UTC)


:-)

Ами забелязвам, че процесът на разработка тече доста добре... Поздравления! :))) --Wilderness 17:03, 10 мар 2005 (UTC)

Браво[редактиране на кода]

на кирилица:

браво на активните тука. статията се е получила супер! аз много се интересувам от led zeppelin.

има една два фактологически грешки: Jimmy не сменя Clapton в Yardbirds, а напусналия басист (забравих му името) и в начлото свири на бас, но бързо преминава на lead guitar, а Dreja от rhytm отива на бас. Така се получава двоен lead Beck-Page. Не е зле.

Името: То е измислено от Moon (или John Entwistle, кой както му хареса) много преди групата с plant и т.н. Beck, Page, Moon и Entwistle са записвали едно-2 парчета през 1967 (между тях и Beck's Bolero) и сериозно са обмисляли нова група в тоя състав. Та за нея е казано, че е толкова тежка, че "it will go down like a lead balloon". Jimmy после се е сетил за името и го е включил. Така че не е от злорадство. Moon е приятел на zeppelin, даже е свирил с тях на турнето 77ма.

та така, аз сам бих ги добавил тия неща, ама нямам кирилица на пустия комп, тука пък не е моя личен и т.н.

Здравей, мерси за добрата оценка и най-вече за забележките. Прав си, че Джими Пейдж е хванал първо баса, аз дори съм го написал в статията за Джими Пейдж, но тук явно съм пропуснал да го добавя, грешката ще бъде поправена. А иначе той наистина заменя Клептън на китарата, дори и да не е веднага, така или иначе периодът му като басист не вярвам да е документиран в албум или някаква записана песен дори. Всъщност той е получил предложение година по-рано да замени напусналия Клептън, но е отказал и е препоръчал приятеля си Бек, това също го има в статията за Пейдж. Може и тук да се добави.
Относно името: Твоята версия признавам си я чувам за пръв път, навсякъде съм чел за подхвърленото от Кейт Муун изречение, по-скоро като шега или злорадна шега я наречи (знам, че са приятели с Пейдж, точно затова може би се е пошегувал), че с този състав ще се сгромолясат като оловен балон. А не с тази тежка музика. Все пак не съм бил там да знам със сигурност. :-D --Tzeck 15:50, 22 септември 2005 (UTC)
Ами по въпроса за името може просто да направим компромис като споменем и двете версии. Така или иначе не можем да бъдем сигурни кое действително е вярно, а може и двете да крият истина в себе си. Пък и двете малко си противоречат. В първата версия се казва: "It will go down like a lead baloon", а в твоите линкове се среща като: "It will go over like a lead baloon". Така, че най-добре и двете да фигурират.
И на мен мед ми капе, че има фенове като теб, щото все по-малко хора изобщо са чували за тая велика група, а за нея просто трябва да се знае. Ако не е била тя и още две-три музикалният свят нямаше да е същият днес. Още веднъж мерси за активното ти включване и помощта! --Tzeck 15:56, 23 септември 2005 (UTC)

Лед Зепелин или Цепелин[редактиране на кода]

Вярно е, че се казва граф Цепелин, ама той е немец. Лед Зепелин са англичани и си го произнасят със "З". --Boll Weevil

Това как англичаните го произнасят не играе роля тук. Въпросът е как е разпространено името на български. Ако можеш предложи що-годе сериозни източници, които да подкрепят преместването на страницата. --WebkidБеседа 15:31, 8 април 2006 (UTC)
А защо въобще заглавието на статията е на кирилица??!! Може би съм изпуснал нещо, но не помня да сме стигали до консенсус по този въпрос, а аз лично съм против! Ето, че този въпрос на потребителя по-горе е и поредното доказателство за неудобството на кирилизираните имена на групи. --Tzeck 15:40, 8 април 2006 (UTC)
Честно, не съм участвал в дискусията и не знам къде е, но смятам че си е по-добре главната страница да е с оригиналното име, а българските транскрипции да водят към нея. Щото танскрипциите са леко спорни, докато оригинала е ясен. Иначе Гугъл сега ми казва, че Ц-то е по често срещано, но по-правилно ли е? Както и да е де. Пийс. :) --Boll Weevil
Аз участвах в нея, но не помня да сме стигали до някакво решение както казах, а статията съм я създал аз със заглавие на латиница, каквото е и на всички други чужди групи в момента! Не знам кога и защо е прехвърлена на български, сега случайно видях. Единствено Лед Цепелин (отскоро) и Юръп са със заглавия на кирилица, което също е доста чудно. Точно това беше и моята позиция - латиница в заглавието и евентуално кирилица в самата статия. Та ако не възразявате мисля да си я върна в оригинал поне докато не се реши нещо. --Tzeck 18:43, 8 април 2006 (UTC)
пийс или пеаце Ухилен съм. Не разчитай на Google, той е търсачка, но е доста калпав като брояч. Все пак това ми мнение не се споделя от всички. -- Златко ± (беседа) 17:53, 8 април 2006 (UTC)
Що годе консенсус има при издаването на албум в България. Нищо, че в нашия случай това май е издателство „площад Славейков“ (може би в другите градове също има подобни нарицателни, но не ги знам :-)). За протокола - и аз го знам като Лед Цепелин, а когато е ясно от контекста само Цепелин. -- Златко ± (беседа) 15:56, 8 април 2006 (UTC)
Не вярвам на обложката на албума, продаван на площад Славейков да е пишело "Лед Цепелин". Ще да е било "Led Zeppelin" ми се струва. Така, че издаването на албум на дадена група в България не променя особено нещата относно правилното изписване на името на групата. --Tzeck 18:46, 8 април 2006 (UTC)

За съжаление последното официално печатно издание е от 1989 г. Това е енциклопедия "АБВ на попмузиката". Там е посочено английското произношение "Зепелин". (--87.126.120.230 17:55, 8 април 2006 (UTC))

Зепелин е разбира се. И в този дух - какъв Мидълсекс?!? Мидъл Есекс е мястото, да изписва се Midlesex защото двойното е "midleesex" се слива.--Борис Йорданов 10:26, 23 ноември 2006 (UTC)

Подкрепям промяната на името на страницата.Това, че повечето български фенове през 70-те не са знаели добре английски, не значи че трябва да побългаряваме британските имена.Също така смятам, че може да се поизчисти думата "саунд".Българската "звук(звучене)" върши перфектна работа.Поздрави!--Zekin 08:47, 19 декември 2007 (UTC)

Много Ви моля, не издевателствайте над любителите на групата! Просто е - ПРОМЕНЕТЕ погрешното изписване. Обидно е да се виждат подобни елементарни транскрипции, както към самата група, така и към феновете й.--Предният неподписан коментар е направен от Plovdiv (приноси • беседа) 03:19, 19 юни 2017 (проверка)

Led Zeppelin[редактиране на кода]

Всичко в статията е направено много добре .Само спрете да ги спрягате фолк рок (това че имат 3 песни с леки намеци на фолкмотиви не ОЗНАЧАВА ,че са фолк рок .Не съм ли прав)Pake 21:32, 29 юли 2010 (UTC)

[...] --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 06:18, 30 юли 2010 (UTC)
Не съм сигурен ,че аз съм музикален инвалид.Целта ми не е да споря ами да се опитам да влея малко стил и мозък ,но вместо това ще си пусна Led Zeppelin IV и ще се наладя. :D Pake 20:03, 25 септември 2010 (UTC)
Най-добре е да решите спора си, като потърсите подходящи благонадеждни източници, които да подкрепят едната или другата теза. ЛъчезарБ/П 20:47, 25 септември 2010 (UTC)
Без да съм чел нищо нарочно в момента, мисля че Лед Зеплин имат голямо влияние от фолклорната музика. А вече дали са фолк рок - не знам. --Александър 03:47, 26 септември 2010 (UTC)
Не са типична фолк-рок група, такава вероятно са Блекморс Найт, но имат доста песни с такива мотиви: When the Leavee Breaks, The Battle of Evermore и т.н. Затова са и вкарани в тази категория - на рок фолк група. Това е.--Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 08:25, 26 септември 2010 (UTC)

*З*епелин, според Езикови справки на ИБЕ-БАН[редактиране на кода]

Отдавна не е хвърляно камъче в това блато. :) Приятел направил вчера запитване до Езикови справки на БАН по въпроса Цепелин или Зепелин. Дошъл е отговорът:

Здравейте,

[...]

Правилното предаване на името на групата на български език е „Лед Зепелин“ – най-близко до произношението в оригиналния език. Причината за грешки е по-ранното заемане на думата „цепелин“ от немски. В случая с името на групата обаче става въпрос за повторно заемане - от друг език и с друго произношение. Като причина за произнасяне с Ц вместо със З може да се приеме и фактът, че на български масово е разпространен вариантът именно с Ц.

С поздрав,
Служба за езикови справки и консултации
Институт за български език - БАН
http://ibl.bas.bg/ezikovispravki/kategorii/

Предвид и текущата бележка „3“ в този смисъл, ако няма възражения до ден-два, смятам да преместя статията под това име и да оправя изписването в нея и в сочещите към нея други статии. Спири ··· - - - ··· 08:33, 22 май 2019 (UTC)

Лично от мен няма възражения, дискусията е водена и преди, Цепелин е неправилно. --Станислав Николаев 08:44, 22 май 2019 (UTC)