Беседа:Максим Български

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Този текст го има на други сайтове. Ако нямаме изрично разрешение за ползването му или под GNU FDL, или като обществено достояние (а на сайта не виждам да има дадено такова разрешение), ще се наложи да изтрием материала. --5ko | Беседа 08:37, 29 окт 2004 (UTC)

Легитимност[редактиране на кода]

Никак не ми е приятно, но ако трябва да бъдем обективни, би трябвало да споменем, че легитимността му се поставя под въпрос поради факта, че е бил номиниран от комунистическите власти и е интронизиран без църковно-народен събор. Мнения? --Vladko 16:43, 8 апр 2005 (UTC)

Всеки факт е добре дошъл. Ако си абсолютно сигурен (и можеш да цитираш източници (къде си го чел) да речем?), напиши го. --Webkid 17:20, 8 апр 2005 (UTC)

Ами точно в тези други сайтове по-горе: "Няколко месеца преди събитието, на 8 март, Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия /БКП/ на свое заседание взема решение за глава на Българската православна църква да се предложи и поддържа ловешкият митрополит Максим. Задачата се възлага за изпълнение на тогавашния шеф на Комисията по църковните въпроси към правителството Михаил Кючуков. Подкрепял го е и младият министър на отбраната Добри Джуров"..., а за другата част от твърденията например "Кой създаде разкола в църквата

Проф. Михаил КМЕТОВ, д.т.н.

На 22. юли т.г. черковните камбани на над 200 български черкви забиха тревожно като при смърт. Събитието, което се случи в ранните часове на този ден, беше събитие, каквото не се е случвало в български православни храмове нито през петвековното османско иго, нито през 45-годишното комунистическо господство над страната. Униформена полиция с побой нахълта в православните черкви, извлече свещенослужителите, арестува част от тях и отстрани чакащите за черкуване миряни, след което запечата черквите. Поводът е приетият от царското мнозинство, ДПС и БСП нов Закон за вероизповеданията, който узаконява незаконно заетия патриаршески трон от агента на ДС и КГБ, бившия Ловченски митрополит Максим. Много пъти вече е обяснявано как се е стигнало до това назначение по решение на политбюро на БКП и лично под диктовката на Тодор Живков, така че не е необходимо да се повтарят данните за фалшифицирания избор и всички останали манипулации, с които църковната власт е дадена на един милиционер с висок чин, облечен в църковни одежди.
След падането на комунистическия режим историята около незаконното църковно самовластие на Максим беше документално разбулена пред българския народ. Неврокопският митрополит Пимен - най-възрастният, законно избран по църковните канони и по законите на страната, бе регистриран като глава на Българската православна църква. Но Максим, който никога не е бил съдебно регистриран като глава на църквата, не се подчини на закона и по този начин създаде разкол в българската църква. След смъртта на дядо Пимен за наместник на Св. синод и Софийски митрополит беше избран дядо Инокентий, който заема този пост и до днес. Така се създадоха два български синода - един законен, ръководен от дядо Инокентий, и един основан от комунистическата власт, ръководен от Максим."http://www.pro-anti.net/show.php?issue=659&article=7

--Vladko 17:54, 8 апр 2005 (UTC)


Би могло да се каже, че постът на Максим като Софийски митрополит се оспорва от архиепископ Инокентий, глава на т.нар. алтернативен синод на БПЦ. --Vladko 12:53, 11 апр 2005 (UTC)

Доколкото знам, алтернативният синод вече не съществува. Освен ако не е минал в нелегалност. Гледната точка на източника, който си цитирал определено не е неутрална. --Емил Петков 14:11, 11 апр 2005 (UTC)