Беседа:Миленита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Източници[редактиране на кода]

Статията има изключително малко използвани източници. Доколкото ги има, покриват много малка част от съдържанието и се повтарят. Два-три от източниците са с доста съмнителна достоверност, щото произхождат от жълтата преса и не кореспондират с другите медии. Моля, сверете източниците тук, доста по-пълни са: en:Milenita. Аз ще добавя няколко, ако намерите нещо, слагайте. Svilentcho (беседа) 11:52, 3 ноември 2013 (UTC)

Името[редактиране на кода]

Според мен статията трябва да се премести с истинското име.--Радостина 09:05, 3 януари 2012 (UTC)

Това е името на изпълнителката, под което тя издава албуми и има творчество. По същия начин статията за Елтън Джон е създадена под това име, а не под Реджиналд Дуайт, което е рожденото му. --Rebelheartous 09:33, 3 януари 2012 (UTC)
Милена играе в Под прикритие като Милена Николова. Трябва да се премести. --Мико 09:43, 3 януари 2012 (UTC)
На първо място тя е певица, а не актриса. И като такава досега се е подвизавала под псевдонима Миленита. А ако все пак ще говорим за филмите й, в Лора от сутрин до вечер беше изписана като Миленита. : ) --Rebelheartous 10:17, 3 януари 2012 (UTC)
На мен ми се струва, че сама явно се опитва да наложи нормалното си име напоследък. Което нормално име принципно има предимство. Но тя вече ми е безразлична, така че както прецените.Ухилен съм --Мико 12:54, 3 януари 2012 (UTC)
Защо вече? Нещо си я разлюбил ли? Ухилен съм --Rebelheartous 13:24, 3 януари 2012 (UTC)
Ами аз понеже пък изобщо не я познавам, певица с едно име подхожда повече на така наречените фолк певици, а доколкото разбирам, тя е много далече от това. Отделно ако не знаете, Миленита е просто умилително/умалително на Милена, испанците имат навика като нас да го правят за малки деца, много близки и тн. Това не е сериозно име. Просто отстрани звучи смешно, все едно на български да напишеш статия под заглавие: Миленчето или Елтънчо. --Радостина 14:51, 3 януари 2012 (UTC)
Направо я преместих, защото гугъл дава повече резултати за Милена Николова, отколкото за Миленита, пък и от филма под прикритие е Милена Николова.--Ilikeliljon 16:37, 3 януари 2012 (UTC)

Miroslav Petrov 18:01, 3 януари 2012 (UTC) Като автор на статията искам да помоля да се върне под старото си име. Певицата е позната именно под името Миленита - например това е името, което се изписва на двата й издадени албума. Също така при търсене в youtube може да се види, че Миленита е много по-популярното име.

Подписвайте се накрая, не в началото. Уикипедия като всяка енциклопедия, има правила. Имената обикновено се изписват с първо и фамилно име, а в статията се уточняват другите имена или псевдоними. В момента статията е преместена, не изтрита, т.е. може да се търси и под Миленита и под истинското й име. Youtube, myspace, facebook не са сериозни източници и не могат да бъдат никакъв критерий за едно име. Нищо не пречи в статията да се спомене, че е издала албуми под псевдоним Миленита, но това не е сериозно заглавие на енциклопедична статия.--Радостина 06:32, 4 януари 2012 (UTC)
Радостина, аз нямам съшите впечатления както Вас по отношение на енциклопедиите, които смея да твърдя също познавам поне като потребител. За пример може да вземете също и българската версия на Уикипедия, където имена като Елтън Джон (посочено по-горе), Боно или пък българските Сантра, Спенс и пр. са използвани вместо рождените имена на изпълнителите. Причината за това е съвсем логична, тъй като точно по тези псевдоними става търсенето на информация в 90% от случаите. Аргументът, че Милена Николова е по-срещано име в Google, който беше споменат по-горе, също не е сериозен, при положение, че това е едно често срещано средностатистическо българско име. И като последна забележка - ако Вие като редактор искате да спомогнете за подобрение на енциклопедичните качества на статиите, Ви предлагам да се концентрирате върху тяхното съдържание. В статията за Сантра например в момента текстът под песни е "Сантрее ти си номр 1 бееееее милаааа". Поздрави. Miroslav Petrov 08:23, 4 януари 2012 (UTC)
За разлика от Спенс и Сантра Милена е известна и с истинското си име. При положение, че е известна и с псевдоним, и с истинското си име също смятам, че трябва да изберем нормалното име.--Алиса Селезньова 08:34, 4 януари 2012 (UTC)
Аз не мисля, че е известна под истинското си име. Ако погледнете например източниците, които съм посочил към статията, а това са статии и интервюта във водещи български вестници и телевизии, ще видите че във всички от тях е използвано името Миленита. Ако потърсите с Google, ще намерите и още примери, наприме на сайта на Българското Национално Радио Miroslav Petrov 08:42, 4 януари 2012 (UTC)
И къде освен в Под прикритие е представяна с истинското си име? Защото както стана ясно, тя е предимно музикант (певица) и до този момент в кариерата си е използвала само псевдонима Миленита. Страницата й във ФБ ясно говори за това. Намира се източник и от Дневник. --Rebelheartous 10:20, 4 януари 2012 (UTC)

Допреди няколко месеца хич не я бях и чувал тази изпълнителка, но определено ми е известна с псевдонима си, а от тази статия, попадайки на нея съвсем случайно, разбирам рожденото ѝ име. Още повече, че Милена Николова „с лопата да го ринеш“. От тук и от правилото за интуитивност при именоването на статии, следва че Миленита би било по-подходящо. Естествено с нужните препратки, дебата е излишен и блъска малко на чисто „хапане“, но ще е добре за в бъдеще, когато възникнат такива казуси (а то ще има) да се има предвид горното. Сърдечни поздрави ! --Габриел*б/п* 08:59, 4 януари 2012 (UTC)

Каква е драмата, ако статията човешки си се казва Милена Николова, Миленита си е пренасочка към нея, а в увода на статията си пише Милена Николова, по-известна като Миленита, е такава и такава.. ? Ако този вариант не ви кефи, можете да върнете последните две редакции в Борислав Захариев, щото на първо четене едва ли се сещате кой е той. :-) --Подпоручикъ 10:36, 4 януари 2012 (UTC)
А какъв е проблемът статията за Елтън Джон да мине под Реджиналд Дуайт? --Rebelheartous 10:45, 4 януари 2012 (UTC)
Елтън Джон изобщо не е известен с истинското си име. За разлика от Милена.--Алиса Селезньова 11:37, 4 януари 2012 (UTC)
Алиса, на мен ми се струва, че бъркате Милена (a.k.a. Милена Славова) с Миленита. Миленита изобщо не е позната под друго име. Или поне не повече отколкото Елтън Джон е познат с рожденото си име. Miroslav Petrov 20:02, 4 януари 2012 (UTC)
Изобщо не ги бъркам - разликата ми е добре известна. Милена Николова наистина е по-известна като Миленита, но е известна и с истинското си име. Както вече написах, при съществуваща известност с истинско име и с прякор, би трябвало да предпочетем истинското име.--Алиса Селезньова 07:56, 6 януари 2012 (UTC)

Съжелявам (т.е. не) ако прозвуча грубо на някои хора, но просташката практика да се назовават хората с едно име в България е сравнително отскоро. Традиционно в България хората имат 3 имена, явно не без основание. За хора, които знаят испански език, това име Миленита звучи като гальовно бебешко име, Миленита в български превод е Миленчето. Така си позволяват да наричат децата само дойките и детегледачките. Енциклопедията е сериозно, фактологично творение, а не жълта преса. Сериозна музика като джаз, или класическа музика, предполага и сериозни имена. Фолк певиците, чалгаджиите и циганьорите да си се кръщават както намерят за добре. Подпоручикът е прав, по тази логика и Боби Турбото трябва да върнем, а като сме тръгнали, защо да не прекръстим и Васил Левски на Дякона?! Не знам защо българите държат да изпростяват по американски маниер. А на мен можете да ми вярвате като ви кажа, че американците са на 10 пъти по-ниско интелектуално ниво от българите, защо държите да ги имитирате и ги оставяте да ви водат за носа?!--Радостина 05:35, 6 януари 2012 (UTC)

Прозвуча грубо.
Мога да дам още много примери. Веднага се сещам за Тони Димитрова, която едва ли някой познава с имената Антоанета Петкова. Но не това е толкова важно, а това, че е избрала за сценично име Тони Димитрова. Издала е няколко албума така и съответно статията за нея няма как да се казва другояче. --Rebelheartous 09:14, 6 януари 2012 (UTC)
Радостина, наистина прозвуча грубо (да не кажа просташки) и езикът, който използвате по-горе, ама съвсем не е енциклопедичен. Примери, където едно или пък две имена се използват за псевдоним има (и от двата вида) както в "по-сериозната", така и в чалга музиката. Например по Вашата логика би следвало да причислим Стинг и Боно към простаците (или пък 10 пъти по-ниско интелектуалните англоезични), а родни "звезди" като Милко Калайджиев, Тони Стораро (а може би и Радо Шишарката :)) към интелигентните, защото използват две имена. Miroslav Petrov 12:34, 6 януари 2012 (UTC)
Примерите не са добри - Милена е известна и с истинското си име. Както няколко пъти написах, при наличие на известност с нормалното име, то е за предпочитане.--Алиса Селезньова 09:18, 6 януари 2012 (UTC)
Е, и аз ти отговорих, че един-единствен сериал не е достатъчно наличие. ;] --Rebelheartous 09:25, 6 януари 2012 (UTC)
Един доста известен и гледан сериал според мен е напълно достатъчен.:-)--Алиса Селезньова 09:34, 6 януари 2012 (UTC)
За трети път ще повторя, че Миленита не е известна на широката публика с истинското си име. Не съм гледал сериала, понеже не живея в България. На сайта му Миленита не е изброена сред актьорите, а единственото, което намерих, е в секцията "Екстри", откъдето може да се свали снимка за аватар именно под името "Миленита". Miroslav Petrov 12:34, 6 януари 2012 (UTC)
Е, на широката публика в България обаче е известна - участва в сериала, при това активно, но на сайта са дадени главните, а тя е с второстепенна роля. Не мисля, че на широката публика извън България изобщо е известна. Този аватар не е нито благонадежден източник, нито е показателен с нещо.--Алиса Селезньова 12:38, 6 януари 2012 (UTC)
Не е само и около сериала - вестник Капитал, Милена Николова-Миленита, БНР Лора от сутрин до вечер и Миленита. Актьорският дебют на Милена Николова...в сериозни медии с национален обхват и при това положение не е известна и с истинското си име?--Алиса Селезньова 12:45, 6 януари 2012 (UTC)
Нормално е в статия за Миленита да споменат и истинското и име. Същото съм направил и аз в статията си. Това обаче не означава, че е известна на широката публика като Милена Николова (било то в или извън България) Miroslav Petrov 12:58, 6 януари 2012 (UTC)
Прочетохте ли статията на Капитал - заглавието е Милена Николова тире Миленита.--Алиса Селезньова 13:04, 6 януари 2012 (UTC)
Да, и това по никакъв начин не ме убеждава, че Миленита е известна под името Милена Николова. По-горе, а също и в източните към статията, се дадоха достатъчно примери, че Миленита е известна именно под името "Миленита". Ето Ви например статия в Капитал, където е наречена само Миленита Миленита и 11-ата Божа заповед Miroslav Petrov 13:15, 6 януари 2012 (UTC)
Никой не твърди, че не е известна като Миленита, а че е известна и с истинското си име, което споменаванията в национални медии го доказват.--Алиса Селезньова 13:25, 6 януари 2012 (UTC)

Явно не съм се изразила достатъчно грубо. Защото като обяснявам на моето ниво, никой не разбира, налага се да сваля нивото и да настъпя някой по мазола. Като кажете това известна... къде и колко е известна?! Сред някои среди в България явно, и то от 5-6 години, абсолютно недостатъчен критерий. Да се сравнява с някой с наложено име по целия свят като Стинг или Боно е просто смехотворно. А и явно хората не правят разлика между литературен псевдоним, сценично име и просташко звучене. Би звучало просто разкошно: Сега ще чуете ария от операта на Бизе „Кармен“ в изпълнеие на Миленчето и Преславка. И между другото не казах английскоговорящите, а американците. А по това че културното, интелектуалното и образователното ниво на повечето американци е пъти по-ниско от това на българите, не може да има никакъв спор. Явно Миленчето (така де Миленитка) й се е струвало че ще звучи доста екзотично с това име в България докато не е пораснала и не е проумяла колко глупаво звучи. Верно че аз съм от старата генерация, когато беше немислимо и отвратително неприлично да назовеш някой с малкото му име. И тогава имаше Николай Колев - Босия и Георги Георгиев - Гец, но никой не би написал статия във вестник или енциклопедия Геца или Босия.--Радостина 14:45, 6 януари 2012 (UTC)

Родена е в Куба и е учила в Мексико, та сигурно е знаела много добре как звучи, но все пак при наличие на известност (споменаваност) с истинското име, безспорно е за предпочитане, особено от енциклопедия.--Алиса Селезньова 14:55, 6 януари 2012 (UTC)
Радостина, започвате меко казано да се излагате. Не знам за какво ниво говорите, но поведението/постовете Ви са откровено агресивни и не показват интелекта и образованието, за което претендирате. Лично на мен певицата ми е известна още от 2003 г. под името Миленита. Ако по някаква причина не я харесвате като личност или като творчество, не е необходимо да си го "изкарвате" на статията. Дали псевдоними като Боно (добър), Стинг (жило) са по-добри от Миленчето аз не мога, нито искам да преценям. Също не претендирам, че съм еманация на енциклопедичността и Ви съветвам и Вас да не правите същото. Съветвам Ви също така да избягвате обобщения, засягащи цели народи, както и думи от сорта на "циганьор". След като съм посветил няколко часа от времето си, за да събера и изготвя статията, не смятам да прекарам двойно повече в безсмислени дискусии и Ви предлагам да съсредоточите енергията си в писането на нови статии. Miroslav Petrov 15:33, 6 януари 2012 (UTC)
Моля, придържайте се към темата и избягвайте да коментирате качествата на събеседниците си, едно че е проява на лош вкус, второ е в разрез с правилата на Уикипедия и може да доведе до блокирането Ви. Предметът на беседите на статиите е да се обсъждат проблеми по същество, а не място за избиване на комплекси или литературни опити в жанр разтягане на локуми. Както вече споменах, нямам идея коя е и никога не съм чувала за нея, което прави мнението ми за името й напълно обективно без да влагам някакви емоции или присрастия. Ето за това ниво говорим. Можех спокойно да преместя статията, но в интерес на колегиалността и постигането на консенсус, повдигнах въпроса на беседата. Това, че сте "автор" на статията, не ви дава право да се налагате за името, тук всички работим за една идея - доброто качество на статиите и уважението към труда и мнението на останалите, особено редактори с 5-6 годишен опит. И също така, моля, спестете си съветите към мен, нито опитът Ви в Уикипедия, нито годините Ви подхождат на позицията на арогантна надменност, каквато се опитвате да демонстрирате. --Радостина 16:24, 6 януари 2012 (UTC)
P.S. И още нещо, прякорите на Стинг и Боно имат своя история, и са им дадени от други хора и наистина са се наложили по една или друга причина. Да се превежда Стинг като жило би било напълно в стила на съвременните български журналисти, които преписват безмозъчно и неграмотно от други източници. На диалект, разговорно, sting е синоним на bee, откъдето идва прякора, защото в младежките си години стинг се обличал в жълто и черно и приличал на пчела... някои прякори просто се лепват. Колкото до Боно, не значи добър (това пак е буквално), а идва от Bonavox, кеото е добър, чудесен глас и съкратено на Боно, което всъщност е едно от гангстерските имена на Боно...--Радостина 16:39, 6 януари 2012 (UTC)
Според мен въобще няма "наличие на известност" с истинското си име. 100% от източниците използва като основно име Миленита. Само 2-3 % от източниците въобще споменават истинското й име, при това обикновено в скоби или като любопитен факт. Като стана дума за източници, тая статия доста страда и има нужда от сериозно допълване. Моля, сверете източниците тук, доста по-пълни са: en:Milenita. Моля, прегледайте ги тези източници и си направете статистиката кое име колко пъти се използва и за какво "наличие на известност" и с кое име иде реч.
Като стана дума за филмите - в единственият пълнометражен филм, в който има главна роля, кредитите в титрите са като Миленита основно. Всички нейни албуми, клипове и парчета се подписват като Milenita, че дори и на латиница, като на испански.
В момента статията е под името Миленита и имаме пренасочване при написване в полето за търсене на Милена Николова. Това е напълно ОК, според мен. Предлагам да се съсредоточим върху съдържанието на тази и други статии и слагането на източници. Българската Уикипедия може да има много статии, но делът, процентът на тези без никакви източници или с малко или неправилно цитирани е огромен. В сравнение с другите езици, говоря. Svilentcho (беседа) 11:45, 3 ноември 2013 (UTC)