Беседа:Начална страница/Архиви/2011

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Лого

В момента логото на началната страница е графиката на Уйкипедия с надпис '10 000 статии за Македония'. Не съм сигурен каква е целта, но би следвало логото да бъде върнато към оригиналното. --Предният неподписан коментар е направен от 42roads (беседа • приноси) .

Благодаря за приноса Ви към Уикипедия. --Спас Колев 17:38, 17 декември 2011 (UTC)
Е, поне да бяхте обяснили за какво е цялата тая работа с логото! Нито линка е променен да води към някаква специална страница, нито има някакъв анонс на началната страница. Карате хората да се чудят дали пак някой не се прави на хакер. Поне един обяснителен alt таг да имаше. Gh0sT 22:45, 21 декември 2011 (UTC)
Така е, редно е да има обяснение на началната страница. Дори на страниците на портала и проекта Македония няма нищо! А логото е защото тук вече имало „10 000 статии, свързани с Македония“. --V111P 00:56, 22 декември 2011 (UTC)

Проверка на правопис на български език

Като преводач и лексикограф, почти цялата ми дейност във връзка с Уикипедия се състои в коригиране на правописни (в най-широк смисъл) грешки, които аз наричам: правопечатни – грешки от невнимание, и правописни – грешки от неграмотност, невежество и т. н. За да коригирам грешките в статията "Планета", използвах следния метод: на адрес [1] написах адреса на статията и след това – според получения резултат – коригирах. Разбира се, има думи, които са верни, но са подчертани, защото просто не са известни на програмата, извършваща проверката на правописа. На тях трябва да бъде обръщано специално внимание и при необходимост трябва да бъдат правени справки в съответни източници. Резултатът от корекцията е ясно видим в "Моите приноси", "История" и в самата статия. Този метод позволява също така да се вадят нови думи за целите на съставяне на словници и речници. Не знам как и дали е възможно, но считам, че подобен постинг би трябвало да се показва на всички, които редактират статиите на български език. При редактиране на статии във Firefox, ако има инсталиран речник за български език, се извършва автоматична проверка на правописа. И тук важи правилото за думите, които са верни, но са подчертани, защото просто не са известни на програмата, извършваща проверката на правописа. Xakepxakep 21:07, 19 март 2011 (UTC)

Wikipedia in Tatar

Dear friends, may I ask you to add a hyperlink to our Tatar Wikipedia (http://tt.wikipedia.org) to you homepage. Tatars - are turkic nation living in Tatarstan Republic, seond biggest nation in Russian Federation. hope to hear from you soon. sincerely yours, Muhtac 16:11, 20 март 2011 (UTC)

Здравствуйте, уважаемые коллеги. Просим вас добваить нашу википедию на татарском языке (http://tt.wikipedia.org) в ваш список языков на главной странице. Татары - нация живущая в Республике Татарстан и за пределами ее, вторая самая многочисленная нация на территории РФ. буду признателен за помощь. С уважением Muhtac

✔Готово Готово Ещë вчера :-) --Peterdx 01:34, 21 март 2011 (UTC)
Спасибо! Muhtac 08:17, 21 март 2011 (UTC)

Страници

Не знам къде да го напиша това съобщение, затова ще го напиша тук. Ще го напиша също и на мойта беседа, ако някой иска да го прочете, защото съм напълно сигурен, че някой админ ще го изтрие и ще измисли някаква причина. Ще го напиша защото не намирам никаква надежда в Българската Уикипедия. Исках само да ви попитам, какво стана с нея? Защо всички изведнъж спряха да допринасят с нов материал? Аз си спомням преди около 9-10 месеца когато потребителите в Българската Уикипедия бяха някак си...по-мотивирани...по-оптимистични. Какво стана с днешните потребители? Повече сте от миналата година, но това няма значение. Забихме се на едно место и за съжаление няма мърдане. Бяхме с около 1 500 – 2 000 статии по-напред от Персийската Уикипедия и изведнъж, те не настигнаха и дори надпревариха с около 5 500 статии, а после и Малайзииската Уикипедия не надпревари! Малайзииската Уикипедия с нейните 356 активни потребители. Да надпревари Българската Уикипедия с 936-те ѝ активни потребители! Но какво правят тези 936 потребители и 23 админа? Нищо. Изтриват страниците. Страниците които другите бг потребители са си отдали труда да напишат. Страници за които не може да се намери повече информация из целия Интернет, но все пак информацията която е написана е прекалено малко за да „отговаря на критериите“ на Уикипедия. И поради каква причина трябва да се изтриват тези страници? В английската Уикипедия и във всичките останали Уикипедии има страници с по едно изречение. В Българската Уикипедия трябва да има поне 3 или повече изречения за да не се смята като микромъниче. И как е възможно да има Уикипедии, като например Словенската Уикипедия с 588-те потребители и 107 755 статии, Малайзииската Уикипедия с 356-те потребители и 115 236 статии, Волапюшката Уикипедия с 64-те потребители и 118 850 статии, Словашката Уикипедия с 662-те потребители и 121 858 статии, Литовската Уикипедия с 490-те потребители и 129 924 и Сръбската Уикипедия с 673-те потребители и 140 273 статии, и все пак да се нареждат по-напред от колкото Българската Уикипедия с нейните 936 потребители и с 114 642 ѝ статии? Аз обожавам да превеждам и да създавам нови статии, и се възхищавам на тази златна възможност да има такъв богат ресурс онлайн по всяко време, но съм доста разочарован— и не в това че Българите са мързелива нация, а в това че си вредиме на самите нас и не оценяваме нещата които имаме, или както казват Американците: We take everything for granted!

Съжалявам са правописа.
Dako1 21:30, 24 март 2011 (UTC)

Лого

What the hell going on with Bulgarian logo? Что с вашим логотипом? Должна быть эта версия:
--Orange-kun 19:46, 27 март 2011 (UTC)

Ok --Nadina 19:49, 27 март 2011 (UTC)

Препратка към старобългарската Уикипедия

Не смятате ли че трябва да има препратка към старобългарската Уикипедия, особено в нашата, новобългарската? --В. Иванов 16:26, 29 март 2011 (UTC)

За добавяне на меп ли става въпрос? --Nadina 16:45, 29 март 2011 (UTC)
Ами, да --В. Иванов 17:02, 29 март 2011 (UTC)
Готово :) --Nadina 17:18, 29 март 2011 (UTC)
Много благодаря :). Само да използвам случая да попитам, има ли начин меп-овете да се подреждат по азбучен ред, както в английската уики – напр. "Словѣньскъ" там е към S вместо към С. Казвам въобще за всички страници в Уикипедия. --В. Иванов 17:29, 29 март 2011 (UTC)
Понякога минават ботове и ги разместват, аз лично не бих се занимавала :) Меп-ът на словенската е sl, съвсем нормално е да е на S --Nadina 17:41, 29 март 2011 (UTC)
„Ѩзыкъ словѣньскъ“ е името на старобългарския език, чийто меп-код е "cu", отделно има и съвременните Slovenčina (т.е. словашки, с меп-код "sk") и Slovenščina (т.е. словенски, с меп-код "sl"). Исках да кажа че макар и трите да са на различни азбуки, би трябвало да са на едно място. Или казано с друг пример финския/финландския на техния си език е "Suomi", обаче е на "fi"... Във всеки случай няма значение, каквото - такова :-) --В. Иванов 18:12, 29 март 2011 (UTC)
"cu" e с латински букви също, как очакваш да е към S, меп-а си е подреден както трябва по азбучен ред --Nadina 18:20, 29 март 2011 (UTC)

Добре тогава, но мисля че е по-логично азбучна подредба на езиците по име (т.е. това което се вижда в режим на четене), а не на меп-овете (видими само в режим на редактиране). Все едно да подредиш един телефонен указател по реда на телефонните номера, вместо по име и фамилия. Виж напр. в en:Bulgaria „словѣньскъ“ къде чак е запратен, а въобще и останалите... Просто различни критерии :-). --В. Иванов 18:40, 29 март 2011 (UTC)

Все ми е едно казано честно, ако смяташ че е грешно просто ги размести :)--Nadina 19:00, 29 март 2011 (UTC)
Добре, бих го направил на драго сърце, ама малко множко ми идват всичките 298 356 статии... но айде, да те занимавам повече, да го оставим на реми... :) --В. Иванов 19:10, 29 март 2011 (UTC)
И аз често, като добавям ръчно МЕП-ове, променям някои езици. Например винаги слагам естонския (et) преди английския (en), защото първият е Eesti, вторият - English... въпреки че би трябвало да е EN, после ET, ако се гледат абревиатурите. Финският навремето също го измествах, но вече ме домързява. ухилване Така че, както казва Надина, изборът е твой и свободата ти е пълна. --Александър 20:18, 29 март 2011 (UTC)
Остава да се замислим както правим с тай, иврит, китайски, японски, фарси и всички подобни... аз лично съм за подредба по езиков код, като най-неутрален в това отношение, а изглежда и че около това мнение са изказвали най-много на едно някогашно гласуване в ен: en:Wikipedia:Language order poll и се е превърнало в "default order for most wikipedias". И предвид, че тези правила следват разработчиците на python-ботовете и самите бот-оператори, едва ли е разумно да се правят нововъведения на парче, без обсъждане и без да бъдат уведомени. Спири ♬♩♬ 20:39, 29 март 2011 (UTC)
По принцип за ботовете е все едно, въпрос на прието от общността правило. Имам някакъв смътен спомен, че много отдавна този въпрос е разискван, но не се стигна до консенсус и се запази подреждането по код. --Спас Колев 18:25, 30 март 2011 (UTC)
Доколкото разбирам от втората препратка на Спири, "[...], and, eventually individual users, to define their own interwiki sorting order" и че "This page should reflect local consensus", т.е. всяка Уикипедия (българската, френската, китайската...) след обсъждане би трябвало да определи своята подредба на меп-овете. При нашата имало ли е такова? И ако е било толкова отдавна, дали не е време за повторно обсъждане? Най-малкото за да видим мнението на другите (бг) потребители. Освен това, в en:Wikipedia:Language order poll не е много голяма разликата между гласувалите за подредба по код и по език (68-55, от общо 150 гласували), пък и най-голямата, - английската, ползва втория метод. --В. Иванов 07:53, 31 март 2011 (UTC)
Това се опитвах да кажа - като че ли имаше обсъждане, но без явен консенсус, поради което се запази дотогавашното положение. Винаги може да се се започне ново обсъждане. --Спас Колев 18:10, 31 март 2011 (UTC)

Последни новини

Тези Последни новини защо не са на Началната страница? – Equiseum 19:07, 6 юли 2011 (UTC)

Пълни са с грешки и не се поддържат редовно? --Спас Колев 19:32, 8 юли 2011 (UTC)
На мен ми изглеждат прилично. Началната страница е сравнителноо бедна и добавяне на този раздел би помогнал за нейното подобрение. – Equiseum 00:40, 15 юли 2011 (UTC)

Кирилизация

Ще бъде полезно някъде на главната страница или като част от Наръчника да се напише някакво упътване как хората да могат да пишат на кирилица. Мисля, че това ще помогне да имаме повече приноси тук. Съдейки по Фейсбук мисля, че има още сума ти хора, които не пишат на кирилица в интернет и мисля, че доста от тях са дори и в България, колкото и фрапиращо да звучи. В Уикикниги сме написали едно ръководство може да се използва като ресурс и тук. --Ванка5 07:18, 10 юли 2011 (UTC)