Беседа:Пръстенът на нибелунга

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Премествам тук рекламен и нерелеватнен пасаж от статията, само защото смятам, че информацията може да е полезна. Majoran 00:10, 8 ноември 2010 (UTC)[отговор]

Според Пламен Карталов проектът „Пръстенът на Нибелунгите" в България ще се реализира за четири години. Сюжетът се развива в четири оперни вечери, които в България ще бъдат представяни в четири последователни години: „Рейнско злато", „Валкирия", „Зигфрид" и „Залезът на боговете". "Идеята е всяка година на 22 май, рождения ден на Вагнер, да бъде представян по един нов спектакъл от „Пръстенът на нибелунгите" - до 22 май 2013 г., за когато е предвидена премиерата на "Залезът на боговете". По възможност, представленията ще се поставят само с български певци. Това е дързост и мъка на проекта. Въпреки всичко, това е грандиозна цел, за която се формира и дублиращ втори състав от изпълнители. За представленията са привлечени почти всички български музикални изпълнители и артисти в немскоговорящите страни - Германия, Швейцария, Австрия.

На 22 май 2010 г. на сцената на Софийската опера е представена първата опера от тетралогията - "Рейнско злато".

Любопитни подробности[редактиране на кода]

На 9 май 2010 г., т.е. 13 дни преди новата премиера на "Пръстенът на Нибелунгите" и най-грандиозен проект в историята на оперното изкуство в България, премиера на страната Бойко Борисов на почивката на футболната среща на малки вратички между отборите на Народното събрание и българските депутати (евродепутати) в Европарламента, риторично си задава въпроса:

Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например?

[1]

В интервю за БНТ, маестро Пламен Карталов заявява в навечерието на първото представление от този най-грандиозен проект в историята на оперното изкуство в България, че начинанието е спонсорирано от частни дарители и, че "пари за истинско изкуство винаги ще се намерят".[2]