Беседа:Унгарци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

До колко е съобразно статията да се казва Маджари. Не е ли малко ретро тоя етноним... Къде отиде названието унгарци? --Пакко Трябва да е обратното маджари да сочи към унгарци.


Напротив... ако някой читател се интересува да прочете нещо за унгарците като народ, ще напише в търсачката етнонима унгарци. И това е нормално, тъй като точно това е съвременното наименование на тази европейска нация... и е нормално статията да е озглавена унгарци и да има препратка към маджари, че това е остаряло наименование на днешните унгарци и че се използва в историческата литература за название на онези племена, заселили се в Паноснката низина и основали през 10 век унгарската държава... Все едно да озаглавим сттаията за французите като гали и да има препратка за французи... --Пакко


Ми се вижда много искуствено на български да се използва терминологията, която е присъща само на румънски и словашки източници. Например изречения от типа на "маджарите са предци на унгарците". Двете означават едно и също, паралелът с французи и гали е неуместен. Словашката и румънската терминология е продукт на словашкия и румунския национализъм. --Maxval 08:15, 15 октомври 2007 (UTC)

Да - това е силно тъпо - изобщо имаше статия маджари, която беше в тоя стил и аз я слях с унгарци, но не съм я оправял - айде действайУхилен съм--Мико Ставрев 08:30, 15 октомври 2007 (UTC)
  • Всъщност, цялата работа е плод на някакъв анахронистичен национализъм. Истината каква е? До края на 18 век в Средна Европа (и по принцип в Европа) не е имало почти никакво значение кой към какъв етнос принадлежи, етническата принадлежност е била някъде на пето, шесто място по значимост. В Унгария унгарският език дори не е бил официален до 1844 г. Национализмът през 19 век измисли анахронистични глупости. Унгарският нацуионализмът се е опитал със задна дата да обяви всичките жители на Унгария за етнически унгарци, а пък национализмът на словаци, румънци, сърби и хървати точно обратното: да изкара че има "маджари" и "унгарци", като между тях едва ли не няма нищо общо. --Maxval 08:43, 15 октомври 2007 (UTC)
Абе, известно ми е в общи линии. Ако имаш добри източници и ти се занимава - поработи. Виж и секеи - и тя не е стока, а и чанго (етническа група) - даже и няма. Изобщо - ела при нас - мани я маджарската версияУхилен съмУхилен съмУхилен съм--Мико Ставрев 08:46, 15 октомври 2007 (UTC)


От 2 месеца не се занимавам с унгарската версия... --Maxval 08:54, 15 октомври 2007 (UTC)

Отлично - ела тука:-)--Мико Ставрев 09:10, 15 октомври 2007 (UTC)

Конфедерати?[редактиране на кода]

Имате ли източници че маджарите са конфедерати на прабългарите? --Предният неподписан коментар е направен от Nix1129 (беседа • приноси) .

Коригирах и добавих източник. --Спас Колев (беседа) 12:54, 30 август 2013 (UTC)