Беседа:Фалшиви новини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Автоматично патрулиращи потребители?[редактиране на кода]

В тази статия, която тепърва ще развивам още, се среща един сериозен проблем. Почти винаги източниците са описани като недостоверни, съответно не може да се използват - излиза съобщение, че текстът не може да се добави и препратка да се обърна към автоматичните патрули. Някой да може да предложи по-удобно решение, защото току-що си загубих времето да създавам текст, който не бе приет? Вярно - пратих го на един от автоматичните патрули, но това не е сериозно - кой знае кога ще го публикува, а и ще има множество такива текстове в тази статия, което означава някой да ми стане постоянна пощенска кутия :-) Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 10:25, 28 февруари 2017 (UTC)

Просто постни тук текста си за да бъде обсъден. Jingiby (беседа) 13:46, 28 февруари 2017 (UTC)

Ето го. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 13:49, 28 февруари 2017 (UTC)

  • Онлайн изданието ПИК публикува статия със сензационно заглавие „МИСТЕРИЯ! Смъртта на Виталий Чуркин тъне в загадки! Плъзна злокобна версия, че спецслужбите на САЩ са го отровили“,[1] в която манипулативно се твърди, че смъртта на бившия руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин е в резултат на отравяне, организирано от щатските специални служби. Статията е превод от руското издание „Правда“,[2] Статията започва с думите „Агенция АП съобщи, позовавайки се на прессекретаря на главния медицински експерт на Ню Йорк...“, но тези думи нямат връзка с по-нататъшното твърдение „В световните медии, и особено в руските, все повече се лансира версията, че Чуркин би могъл да бъде убит (отровен) от спецслужбите на САЩ.“ Бърза проверка в „световните медии“ показва, че версията, цитирана от ПИК, се среща само в руски издания, макар и няколко дни по-късно да е била преведена на английски език. В английската версия на новината се цитира филипинската телевизия ABS-CBN, която уж била казала, че в бъбреците на Чуркин е открита отрова.[3]. Търсене в сайта на телевизията обаче показва, че такава новина там няма.[4]
  • Статията във в."Монитор" под заглавие „Дефект във фабриката за фалшиви новини“[5] съдържа твърдението, че „тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят“. Статията не посочва нито един източник, не отговаря на публикуваните в сериозните западни издания изследвания на проблема, няма автор, а и е публикувана в издание, което е описано като пропагандиращо „агресивен национализъм, антисемитизъм и ксенофобия“[6] – факти, които са достатъчни, за да се категоризира новината като фалшива.
Не знам, дали си заслужава да се трупат множество примери в статията, които са злободневни и утре ще бъдат забравени. Може би трябва да се поставят само изключителни новини, които ще останат като емблематични примери във времето. Jingiby (беседа) 13:58, 28 февруари 2017 (UTC)
Tази статия ще се допълва често, с актуални примери. Някои стари може да идат по-надолу, в секция "История" или нещо подобно. Фалшивите новини са именно с това интересни - че от време на време биват рециклирани и затова е добре най-важните, които са масови, да бъдат добре обяснени. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 14:39, 28 февруари 2017 (UTC)