Монитор (вестник)

From Уикипедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Монитор.

Монитор
Информация
Вид ежедневник
Формат таблоид
Начало 28 септември 1998 г.
Собственици Ирена Кръстева, Делян Пеевски
Сайт www.monitor.bg

Вестник „Монитор“ е български информационен ежедневник.

Учреден е от групата, основала вестниците „168 часа“ и „24 часа“, на 28 септември 1998[1] г. и претендира да има като главна цел възраждането на независимия печат в България. Два месеца по-късно се появява и електронното му издание. Основателите на вестника са Петьо Блъсков, Радостина Константинова, Емил Петков, Владимир Райчев, Драгомир Василев.[1]

Различните рубрики във вестника са: новини, свързани с вътрешна и международна политика, икономика, анализи, интервюта, обществен живот, култура, спорт. Излиза 6 пъти в седмицата – от понеделник до събота, като делничното издание е 32 страници, а съботното – 48, с акцент върху културните и забавни рубрики. Всеки петък към вестника е притурена програмата на телевизиите.

Собственост[edit | edit source]

От края на юли 2007 година вестникът е собственост на Ирена Кръстева,[2][3] директор на Българския спортен тотализатор по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски и сина ѝ Делян Пеевски, бивш заместник-министър в правителството на Сергей Станишев, уволнен в разгара на скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров. Според в-к Капитал и двамата нови собственици са близки до ДПС.[3] Произходът на средствата, с които новата собственичка е закупила медията, не е изяснен, превид факта, че доскоро тя е била на държавна работа.[2] Освен „Монитор“ Кръстева купува и другите вестници, собственост на Петьо Блъсков – „Телеграф“ и „Политика“.[2]

Бележки[edit | edit source]

  1. а б За нас – сайт на в-к Монитор
  2. а б в Вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“ с нов собственик. // Mediapool.bg. 29 юли 2007. Посетен на 1 ноември 2015.
  3. а б Capital.bg. Купувачите на „Монитор“ ще управляват ИПК „Родина“. // capital.bg. 31 август 2007. Посетен на 1 ноември 2015.

Външни препратки[edit | edit source]