Капитал (вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Капитал.

„Капитал“
Capital (Bulgarien) Logo.svg
Информация
Вид Седмичник
Начало 4 октомври 1993 г.;
преди 27 години
 (1993-10-04)
Цена на
печатно издание
5 лв.
Собственик Иво Прокопиев, Теодор Захов
Издател Икономедиа
Главен редактор Алексей Лазаров [1]
Език Български език
Политически Либерално
Тираж 25 000 – 30 000
Свързани вестници „Дневник“
Сайт www.capital.bg

Капитал е българско онлайн издание за икономически новини и анализи от България. Медията стартира като ежеседмичник в София през 1993 г. Издава се от Икономедиа.

„Капитал“ е влиятелен интелектуален и бизнес седмичник, част е от портфолиото на „Икономедиа“ – медийна група в България, включваща множество и различни издания, собственост на Иво Прокопиев и Теодор Захов (закупил акциите на Филип Харманджиев, август 2010)[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият брой на „Капитал“ излиза на 4 октомври 1993 година. Вестникът е създаден от 10 души. Те са убедени, че знаят какво трябва да се промени в България и искат да направят медията на тази промяна. Екипът на „Капитал“ си поставя за цел да бъде кучето, което хапе – да защитава позициите на честните данъкоплатци, да прави нова, качествена преса, независима от политически или икономически интереси.

През 1994 година „Капитал“ получава първото си признание – печели доверието на агенция Ройтерс, с която сключва договор за сътрудничество. „Капитал“ винаги е имал прозрачна собственост, което не е характерно за българския медиен пазар – още от самото начало той се издава от „Агенция за инвестиционна информация“ ООД (АИИ), съдружници в която са Иво Прокопиев (първият главен редактор на вестника) и Филип Харманджиев (първият директор). През 2002 г. АИИ подписва договор за сътрудничество с германската група за бизнес медии „Ханделсблат“ (Verlagsguppe Handelsblatt GmbH, „издателска група Ханделсблат ООД). Двете издателства обменят новини и информация. АИИ получава правото да използва ноу-хау по редакционните и технически въпроси, както и за рекламата, маркетинга и графичния дизайн.

В началото на 2005 година „Капитал“ стават част от семейството на „Ханделсблат“. Създадена е нова компания – „Икономедиа“ АД, в която 50% са собственост на издателска група Ханделсблат и 50% на АИИ. През 2007 г. издателите Иво Прокопиев и Филип Харманджиев изкупуват обратно дяловете от издателска група Ханделсблат.

„Капитал“ е първата медия, която прави разследвания за финансовите пирамиди и фалита им в периода 1993 – 1994 г., а през следващите години – за старта на различни бизнес структури, за силовите групировки, за задкулисните политически игри, за злоупотреби. През годините „Капитал“ развива категорията качествената преса (quality press) в България и налага много от стандартите на съвременната българска журналистика. В архива му може да се разглежда като икономическата и политическа история на България през последните 13 години.

Главни редактори:

  • 1993 – 1999: Иво Прокопиев
  • 1999 – 2002: Петко Шишков
  • 2002 – 2006: Любомир Василев
  • 2006 – август 2010: Галя Прокопиева (оттегля се като главен редактор след продажбата на акциите на Филип Харманджиев на Теодор Захов, а на 18 август ражда момиченце, 4-то дете в сем. Прокопиеви[3])

Съвременно развитие[редактиране | редактиране на кода]

За да запази лидерските си позиции и доверието на аудиторията си, философията на вестника е да се променя заедно с читателите. Постоянни остават само принципите на работа, ценностите му и журналистите му. За „Капитал“ 2006 е годината на иновациите. От месец март вестникът се появява на пазара с ново лице. 2010 Капитал (и Дневник) променя своята онлайн визия (дизайн на сайта).

„Капитал“ става първият български вестник с модерна визия, разработена от едни от най-добрите консултанти в света – Innovation Media Consulting Group. Директорът на Innovation определя промяната като „редизайн, движен от съдържанието“. Целта не е просто да се облече в нови дрехи, а и те да са такива, които са по-удобни и елегантни за читателите. Най-важните промени в „Капитал“ – ново лого, разделение на секции, навигация чрез цветове, организирана информация, повече визуална журналистика, нови шрифтове и по-въздействащи илюстрации.

Награди за журналистика[редактиране | редактиране на кода]

„Капитал“ и журналистите, които работят във вестника са отличавани десетки пъти за разследвания, репортажи, анализи и снимки. В колекцията от награди на вестника са призове от Журналистическите награди „Паница“, наградите на Съюза на издателите в България „Черноризец Храбър“, журналистически награди „Робер Шуман“ и други. Текстове, публикувани в „Капитал“ са печелили и международни награди. През 2006 година хартиеното издание печели награда в категория „Дизайн на първа страница“ за три от първите си страници на осмото издание на European Newspaper Award, наричани „Пулицър“ за вестникарски дизайн. Най-важнате награда за вестника обаче е доверието на читателите. То и позицията на „Капитал“ превръщат седмичника в институция в най-новата история на България.

Раздели (2006)[редактиране | редактиране на кода]

След редизайна през 2006 година, основното тяло на „Капитал“ се разделя на четири части. Идеята на новата структура е да отразява по-добре интересите на читателите му.

Капитал – К1[редактиране | редактиране на кода]

К1 е секцията, с която започва вестникът. В нея са събрани рубриките „Коментари и анализи“, „Политика и икономика“, „Общество“, „Медиа и реклама“, „Технологии“, „Тема на броя“, „Спорт“, както и страницата „Имена“. В тази част е позицията на „Капитал“.

К2 Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

В тази част на вестника са събрани всички рубрики, свързани с бизнес теми: „Компании“, „Пазари“, „Финанси“, „Предприемач“ и „Моят Капитал“.

„Предприемач“ предлага отговори на всички значими въпроси, които вълнуват читателите с малък и среден бизнес.

„Моят Капитал“ е разработена като личен финансов съветник на всеки. Тя консултира как читателите да управляват по-добре парите си.

К3 „Кариери“[редактиране | редактиране на кода]

Капитал Кариери е седмично приложение за мениджмънт, човешки ресурси, пазар на труда и надграждащо образование. Всяка седмица в него се публикуват над 100 обяви за работа, както и реклами на университети, МВА програми, курсове, школи.

Капитал Light[редактиране | редактиране на кода]

Капитал Light е седмично приложение за свободно време. Излиза като приложение на вестник „Капитал“ от април 2003 г., наследник е на приложенията „КапитЕл“ и „Капитал Net“.

www.capital.bg[редактиране | редактиране на кода]

Освен съдържанието на хартиеното издание, Capital.bg има блогове, в която журналистите публикуват всеки ден свои впечатления и коментари. Вестникът предлага услугата e-paper.

„Капитал“ създава и над 10 специални издания годишно, като „Капитал Авто“, „Home Style“, „Банки и финанси“, „Образование“.

През 2007 Капитал възстановява класацията си за най-големите компании в България. КАПИТАЛ 100 се създава по данни за предходната финансова година и класира стоте най-големи български компании.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]