Новини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Новините са информация върху настоящи събития, комуникирана чрез печат, излъчване, Интернет или изказване, споделяне, устно, към някого или към масова аудитория.

На повечето езици думата за новини има сходен смисъл и етимология - на английски е news (от new - нов), на руски е новости, на френски - nouvelles, а на немски - Nachrichten.

Новинарските организации най-често се очаква, че се стремят към обективност, репортерите твърдят, че се опитват да покрият всички страни на даден въпрос безпристрастно в сравнение с коментарите или анализите, които предоставят мнение или лична гледна точка.

Новината е оперативно информационно съобщение, което представлява политически, социален или икономически интерес за аудиторията със своята новост. Това е съобщение за събития станали наскоро или случващи се в настоящия момент.

По правило, новините по телевизията и радиото се повтарят по няколко пъти на ден, започвайки още в ранните часове и чак до две минути преди полунощ. Новините обикновено са в областта на политиката, икономиката, науката, културата, спорта и синоптичната прогноза в края. Според традициите на западната демокрация, обществото има очакване новините да са максимално неутрални и обективни, като се отделят от коментариите. Изборът на новини се осъществява от редакционна колегия. В Уикипедия това става с общото участие на всички заинтересовани редактори. В Уикимедия са предвидени две възможности - новинарския проект Уикиновини и кратък информационен портал в самата Уикипедия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „News“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.