Беседа:Фини прахови частици

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

За преглед и евентуално преместване в статията[редактиране на кода]

Следното съдържание беше поставено в статия, озаглавена Какво са финните прахови частици от потребител:Georgi-Ivanov-f65545 (предполагаемо студент по уикипроекта У:ОМПР 2014-2015). Тъй като заглавието е определено неподходящо и неенциклопедично и така или иначе няма как да остане в този си вид, още повече при съществуваща вече статия тук, преместих на беседата (заедно с историята), за да е под ръка. Ако Георги или някой друг пожелае, може да използва от съдържанието по-долу за да допълни статията. Текстът му обаче беше без форматиране и видимо има нужда от подобряване на правописа. Има обаче цитиран източник. Спири ··· - - - ··· 23:44, 20 януари 2015 (UTC)[отговор]


Праховите частици са основния проблем на атмосферното замърсяване , също така и основен компонент при образуването на „замъгленост” и смог .Те са основен проблем за чистотата на атмосферния въздух , което ги прави основе проблем за здравето на населението .

Самото им име показва ,че те са образувани от , твърди частици, имат водна основа ,което води до полепянето и на други химични вещества на повърхността им.Здравните проблеми се предизвикват от прахта , зависят и от размерите и вида на твърдите частици и от това какви химични съединения се отлагат в тях .

Частиците се формират поради редица природни и изкуствено създадени химични процеси , например , вулканичната дейност или триене на гумите в асфалта .По големите и груби частици достигащи , над 10 миркона достигат само до дихателните пътища , провокират предимно дразнене на очите и гърлото . По малките частици от 10 до 2.5 миркона достигат и до белите дробове . Най – малките от 2.5 микрона в диаметър който са и най опасни достигат до , от където попадат в кръвообръщението , а чрез него до всички отделни органи в човешкото тяло.

Потенциалния риск на за населението продължава през целия човешки живот , като най-голям е при малките деца и възрастните хора , водят до усложнения на редица хронични заболявания както и при хората със сърдечносъдови заболявания .

http://ncpha.government.bg/files/prah-vazduh.pdf