Беседа:Христо Ботев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Убеждения и идеология[редактиране на кода]

Посоченият цитат от вестник "Знаме" е некоректен. В посочения източник извадката от цитата е от рубриката "Български известия" и започва с "Жалостни слухове достигат до нас из русска Бессарабия ...", като продължава със следното: "Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат. виждате ла вие край на българските страдания? ... ". Цитата завършва с "Какво ще да кажете против това?". След като е поместено в "Български известия", вероятно не става дума за авторски текст, а за писмо (или текст) от читател. Следователно публикувания цитат тук не принадлежи на Ботев, а е цитат от текст изпратен до вестника. Ако трябва нека просто да бъде публикуван целия текст, както е отпечатан. Чисто и просто "Ботев споделя и своите виждания за Руската империя в контекста на проблемите на сънародниците ни в руската част на Бесарабия, където те са подложени на етническо прочистване. Във вестник Знаме, брой 13 от април 1875 г. [57] той пише:" не е коректно. --Mail123456 (беседа) 21:22, 3 юни 2017 (UTC)


Преводи:

Poèmes de Christo Botev, Traduits du bulgare, Adaptation de Paul Éluard, Collection Hors-collection, ISBN : 978-2-7491-1307-4, Le Cherche midi, Paris, 2008.

Poèmes de Christo Botev, traduits du bulgare, Adaptation de Paul Éluard, avec une biographie par Elsa Triolet, Paris, 1952.


Изследване:

Митът „Стих на Ботев в Сорбоната“ с Пол Елюар и Лъчезар Станчев. <http://slance.eu/Publikacii/Botev-Sorbone-Eluard-LS.html>

Според много хора снимката на Христо Ботев посочена в линка е фалшива[редактиране на кода]

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2#mediaviewer/File:Hristo_Botev.jpg

Не, знам с каква цел е добавена снимката, но тя е очеваден фалшификат. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.118.159.134 (беседа)

Според кои хора? --Спас Колев (беседа) 10:40, 3 февруари 2015 (UTC)

Източници[редактиране на кода]

Забелязвам, че в цялата статия са използвани близо 50 цитата от една и съща книга. Без да поставям под съмнение цялата книга, но текстове като този звучат странно: "Още с постъпването си в гимназията Ботев трудно се вписва в учебната дейност – той непрекъснато се оплаква от строгата дисциплина, налагането на която включва и физически наказания, но в същото време често отсъства от занятия, участва в сбивания със съученици и се отнася високомерно към повечето си учители."
Ако някой от редакторите е виждал цитираната книга, може ли да посочи какви източници има в нея за тези и др.п. сведения? Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 17:13, 2 юни 2016 (UTC)
Аз съм добавял този източник - с идеята, че един източник е по-добре от нито един. :-) Ако не забравя, ще погледна довечера какво е цитирано за конкретния пример. --Спас Колев (беседа) 10:36, 7 юни 2016 (UTC)
Мерси! По принцип е така, но не е само този пример. Извинявай, но кой автор може достоверно да твърди "често отсъства от занятия", "участва в сбивания"? Откъде са ги намерили тези, а и другите данни? Звучи малко пресилено, още повече, че се използва и глаголно време, което предполага някакъв сериозен източник... Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 10:49, 7 юни 2016 (UTC)
Цитираните в книгата източници по този пасаж:
  • Първата биография на Ботев - от Захари Стоянов, 1883; той от своя страна се позовава и на кореспонденция на Ботьо Петков с Христо Павлов и със самия Ботев
  • По-късни думи на самия Ботев, препредадени от Иван Андонов (революционер): „Като бях ученик аз никак не посещавах училището, защото киснех по библиотеките“
  • Спомените на Киро Тулешков (който го познава добре тогава, известно време са съквартиранти): „имало много оплаквания от ученици, на които той по-честичко им поотупваше праха, и от учители...“; пак той цитира Григорович: „Ти ми се виждаш по физиономия мирно и кротко момче, но си избрал другар скандалист... Пази се да не станеш и ти като него.“
Спас Колев (беседа) 15:39, 9 юни 2016 (UTC)