Беседа:Челси Манинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пол на лицето и смяна на името[редактиране на кода]

Малко сте избързали с преименуването. Може да се чувства както си иска, но щом сега започва хормоналната терапия, не може да стане жена за 2 дни. А и само с терапия без операция това въобще е невъзможно – вж. тук. Освен това, ако името не е сменено по официален път (т.е. липсват документи), чисто декларативното преименуване няма юридическа сила и следователно няма основание за преименуване на страницата.

Както и да е, това е неприятна тема, но подозирам, че това му е внушено (а ония са майстори на тези неща), за да се отклони вниманието на хората от истинското зло – 35 години затвор за издаване на тайна, при положение че убиецът на 77 човека Брейвик е осъден само на 21! --Лъчезар (беседа) 08:26, 23 август 2013 (UTC)

Статиите за личности в Уикипедия не се именуват според имената по паспорт и документи с „юридическа сила“. Ако ще правим така: какво прави под „неистинското“ си име и статията за Фарук Бурсала? Също така, ако Манинг е жена, тя винаги е била жена, не е станала нито за 2, нито за 100, нито за 1000 дни. Дали ѝ е внушено или има някаква подобна конспирация: не може да знаем и не е мястото в Уикипедия да развиваме подобна гледна точка. Уикипедия не отразява „истината“, а най-широко разпространената, сред достоверните източници, гледна точка. −PetaRZ ¬ 15:45, 23 август 2013 (UTC)
Политиката на Уикипедия по въпроса е достъпна тук. −PetaRZ ¬ 15:50, 23 август 2013 (UTC)

Фарук Булсара, а не Бурсала. Но тук не става дума за артистичен псевдоним. Колкото до най-разпространената гледна точка, кога успяхте за 2 дни да я сондирате? И моля Ви, недейте ми цитира правила на английската Wikipedia. Тук е българската. Когато лицето получи документ от съда, че му се разрешава смяната на името, или когато и анатомически, и физиологически се превърне в жена, тогава можете да го преименувате. Иначе се хващаме на въдицата на онези, които искат да отвлекат вниманието ни от факта на 35 годишната присъда. --Лъчезар (беседа) 06:46, 24 август 2013 (UTC)

Тя винаги е била жена. −PetaRZ ¬ 12:55, 24 август 2013 (UTC)

Тя или Той - лично мнение[редактиране на кода]

Прегледах различни версии на Уикипедия. В руската се употребява мъжкото местоимение, в английската женското. Аз лично не искам да влизам в дискусия тъй като въпросът е доста сложен. Но си имам лично менение или по скоро симпатия към природният закон, ако мога така да се изразя. Писна ми от тая либерална или джендър коректност, която се опитват да приложат тук. Някак си не мога да възприема образа със женското местоимение, при условие, че по-голяма част от житейският си път до момента човекът е изживял като представител на мъжкият пол, и деанието което за което е осъден и чрез което става известен е извършил като мъж, и е осъден като същество от мъжки пол, дори и на снимката е представен мъж. Говорим за обективност в случая, коя е обективната картина или поради желанието изразено от дадената личност, по същество чисто субективно, трябва да променяме обективната картина.--Предният неподписан коментар е направен от Sofist81 (приноси • беседа) 07:17, 15 декември 2014‎ Sofist81