Беседа:Шопи

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Наистина ли шопите в Елин Пелин се наричат знеполци? Това дали не е грешка? --Akeckarov 12:27, 24 юли 2006 (UTC)[отговор]

Не знам и аз се учудих, засега е най-добре да се смени Елин Пелин с Трън и готово :-).

Сменям.--Akeckarov 12:42, 24 юли 2006 (UTC)[отговор]

Кой е написал че шопи има в Сърбия, Македония и република Македония. Това веднага да се махне. Македония пък даже и р. Македония. Шопи има в БългариЯ 75% и останалите се разделят между Сърбия и непризнатата република Македония. Това което го има в статията го е написал някой македонист. Така ми се струва. И какви са тия турлашки говори. Все още не е 100 процента правилно да се каже, че шопски я е турлашкия диалект. Това само се предполага. Ами тогава нямаше да има шопи. Щеше да има само турлаци.

А граовците не са шопи, защото според учените са романизирани потомци на агрианите, а не на сапеите. Знеполците (наричнаи още трънчани), краишниците и мраканците са от славянски произход. Много спорна статия и според мен я е писал македонист.

Кои са тази учени, които така точно определят произхода на граовците?--Maleshkov 16:57, 10 май 2008 (UTC)[отговор]

И аз не се съгласих с хипотезата на тези учени. Граовците са потомци на граите, племе населявало днешната област Граово [1]. Граите са съседи на агрианите, които са живеели южно от тях. Най-вероятно техни потомци са ахряните, които в по-голямата си част са мохамедани [2].

За Шопите од Македонија има многу докази. Отидите во Кумановско и ќе видите дека цело Куманово всушност зборува на шопски дијалект. Тие попрво ќе се разберат со Шопите од Ниш, неголи со нас од Скопје. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 89.205.40.64 (беседа • приноси) .

Кои са архаичните особености на шопския диалект? Arath 08:00, 30 юни 2007 (UTC)[отговор]

Видинско-ломският говор[редактиране на кода]

Видинско-ломският говор шопски диалект ли е или не е?... --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.120.6.86 (беседа • приноси) .

По-скоро не, групират го с плевенския. Виж Български диалекти и Шопски диалекти. Всъщност разграничението шопски/нешопски говори се основава не толкова на езикови особености, колкото на етнографски характеристики. --Спас Колев 18:22, 6 април 2010 (UTC)[отговор]

Все пак странно, защото според картата на Цвиич всичко до река Искър е Шоплук. А това значи, че Видинско-ломският и плевенско-белослатинският говори са ШОПСКИ. За сметка на това преходните у-говори са едновремено посочени като ТОРЛАШКИ и ШОПСКИ. (Това че според Александър Белич назапад от р. Искър се говори сръбски език няма да го коментирам.)Объркано е, не мислите ли?

Не разбирам какво значи "... шопите водят своя произход от разселени по тези земи съюзни местни родове,...". Ако махнем "съюзни", което е извън контекста, остава твърдението, че шопите са местно население на земите, които обитават. Е да, и какво следва за техния произход? Ако включим и "съюзни", авторът на тaзи мисъл ще трябва да я поясни. 94.236.149.148 19:40, 15 октомври 2010 (UTC)[отговор]

Здравейте, Как е по-правилно диалектоложки или диалектологически?