Беседа:1 век пр.н.е.

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

В България е възприето летоброенето да се отбелязва с "пр.Хр", а не "пр.н.е."

Всички учени в България ли са християни? Дори и така да е, ние решихме, че е по-неутрално да ползваме именно "пр.н.е." --Борислав 21:37, 5 сеп 2004 (UTC)
Отбелязването пр.Хр. и пр.н.е. са алтернативни. Разбира се обаче, че по-неутрално е да се пише пр.н.е., така съм постъпил при написване на статиите за Библията. Надявам се Господ да ми прости за това. Ако се беше наложило летоброенето от Хиджра, тогава не знам как щяхме да отбелязваме годините усмивка.--Хари 07:45, 6 сеп 2004 (UTC)
Хари , въпроса не е религиозен, а исторически. Ако повода за ново летоброене беше някаква техническа революция, или премахване на робството по целия свят, или друго подобно, коеото мигновено, или за кратък период променя начина на живот на земята, тогава можехме да говорим за "нова ера", но не се е случило нищо подобно. Каква "нова ера" имаме тогава? Д.С.Стоянов
Не смятам, че въпроса е исторически. В Библията, която имам у дома, има хронологична таблица, взета от френската Библия. Там за година на раждане на Христос е посочена 7-6 г. пр.Хр./пр.н.е. Как може Той да се роди преди рождението си? Значи, датата на раждане на Христос не се счита за начало на летоброенето. Оттук смятам, че въпроса вече става научен. И за да се избегне гледна точка и спор, приемам по-неутралния начин на изписване. Пък и споменах, двата начина са абсолютно алтернативни в български, това са своеобразни дублетни форми, синоними или каквото искате. Просто бих желал тук да приемем по-неутралния вариант, защото това отговаря на духа на Уикипедия.--Хари 13:26, 6 сеп 2004 (UTC)
Прочетох една дискусия в Уикипедия по повода; по-късно ще прегледам en:Talk:Centuries#BC.2FAD vs. BCE.2FCE, en:Talk:BCE, en:Talk:Anno Domini - може и вие да ги разгледате. Само не можах да намеря място, където точно и ясно са написали какъв формат ще използват. Интересното е, че са предпочели BCE (преди новата ера) за годините - например en:30s BC. --Webkid 12:00, 6 сеп 2004 (UTC)
Не те разбирам. Предпочели са BC, не BCE. --Борислав 12:23, 6 сеп 2004 (UTC)
Е, мой ред беше да направя тъпа грешка. усмивка Впрочем гледах en:14 и там са написали в "Decades" "30s BCE 20s BCE 10s BCE 0s BCE 0s".. единствено там... и аз уцелих тази статия, и копирах по погрешка адреса. :)) Трябва да се посъветваме с лица, които могат да ни кажат как в модерната наука е възприето да се изписват въпросните години. --Webkid 15:34, 6 сеп 2004 (UTC)
Не мислех да се изказвам, но... Аз съм твърдо за новата ера. --Борислав 15:44, 6 сеп 2004 (UTC)
Ако не е било ясно досега, и аз съм твърдо за новата ера. Никой не отрича или извърта по каква причина тази ера е нова, за което съм сигурен, че ще имаме чудесна и неутрална статия някой ден усмивка --5ko | Беседа 15:54, 6 сеп 2004 (UTC)
Аз пък съм сигурен че един ден ще имаме чудесна обективна статия, която се основава на фактите, а не на сантиманталности. Д.С.Стоянов
Доколкото разбирам, тук са проявени сантименталности (емоции) усмивка. Нека обаче да се прецени кой ги е проявил... усмивка --Хари 16:56, 6 сеп 2004 (UTC)

Само да спомена, че част от тази дискусия се намира на беседа:Правила за наименование. --5ko | Беседа 17:04, 6 сеп 2004 (UTC)