Библиотека „Васконселос“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фасадата на библиотеката
Vasconcelos library.jpg

Библиотека „Васконселос“ в град Мексико (на испански: Biblioteca Vasconcelos), наричана в мексиканските медии „мегабиблиотеката“, е сред най-големите културни центрове в Мексико.

Намира се в северната част на града, район Куаутемок, квартал Буенависта. Библиотеката е наречена по името на Хосе Васконселос, философ, кандидат за президент, ректор на Националния автономен университет на Мексико (UNAM) и директор на Националната библиотека на Мексико.

Библиотеката „Васконселос“ е изградена по проект на мексиканския архитект Алберто Калах, простира се на площ от 38000 квадратни метра, от които 26000 са m² са градини. Библиотеката е разположена на три здания, всяко от по 6 етажа с общи размери 270 метра на дължина и 28 метра на височина. Капацитетът ѝ е 5000 души, а годишно през библиотеката минават 1,825,000 посетители. Библиотечният фонд наброява 580,000 единици.

Библиотеката е открита от президента Висенте Фокс на 16 май 2006. През март 2007 година се налага да затвори, поради необходимост от отстраняване на общо 36 дефекта в конструкцията. Отново е отворена за широката публика през ноември 2008 година.

През 2015 година в библиотека „Васконселос“ се планира провеждането на 11-тото издание на глобалната конференция „Уикимания“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Biblioteca Vasconcelos“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.