Библия на Елисавета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Библия на Елисавета“
Елизаветинская Библия
Elizavetinskaya Bibliya.jpg
Други имена „Имперска Библия“
Автор научен колектив към Светия синод на РПЦ и Руската академия на науките
Първо издание 1751 г.
Руска империя
Оригинален език църковнославянски
Жанр библеистика
Предходна Острожка Библия

„Библия на Елисавета“ в Общомедия

Библията на Елисавета (на руски: Елизаветинская Библия), или още Елисаветински превод се нарича преводът на Библията на църковнославянски език, издаден в 1751 година по време на управлението руската императрица Елисавета.

Библията на императрица Елисавета (владетелка при излизане от печат) е авторитетен превод на библейския канон от светото писание, излязло от печат на 18 декември 1751 г. и предназначено изцяло за нуждите Руската православна църква. Тази редакция, с незначителни отклонения, се ползва и до днес като авторитетно-коректна от Руската православна църква. По тази редакция е извършен и българският синодален превод.

Работата по новия авторитетен превод на светото писание за нуждите на Руската православна църква започва още на 14 ноември 1712 г. с указ на предходния руски цар и първи император – Петър I. В случая, независимо че е въведен нов граждански шрифт, новата редакция е също като старата царска - на църковнославянски език. Може да се каже, че Библията на Елисавета е също следствие от реформите на Петър I. В началото на 18 век в царската канцелария узряват за идеята да се актуализира в съответствие с научните достижения на Библеистиката и старата Острожка Библия на Руското царство.

През 1756 г. излиза ново допълнено с гравюри издание на тази Библия, поради бързото изчерпване на първото ѝ издание.

Източници[редактиране | редактиране на кода]