Бибълска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бибълската писменост или Библоската писменост е неразчетена писмена система, предположително състояща се от около 80-100 знака. Условно е датирана от началото на второто хилядолетие пр.н.е. в БиблосФиникия, и представена днес от няколко монументални надписа намерени в този финикийски град.

Изказани са хипотези, че бибълската писменост е предшественик на финикийската азбука, поради съвпадението и аналогията в някои от писмените знаци, но това въобще не е сигурно поради малкото писмени паметници запазени засега от нея. Същевременно формата и сричковата писмена система на това писмо е необичайна за семитските народи, каквито се явяват или считат и финикийците, респективно — жителите на Библос по онова време. Поради тази съществена особеност повечето лингвисти приемат, че бибълската писменост отразява трансмисионната история на древните финикийски средиземноморски контакти и е под влияние най-вече от кипърско-минойската писменост, т.е. респективно и от Линеар А.

От 1928 до 1932 г. Морис Дюнан открива около десетина надписи от тази писмена система в град Библос. През 1945 г. Дюнан публикува откритията си в книгата си „Бибълското писмо“. От тогава до днес редица видни учени са се пробвали да дешифрират тази писменост, но като цяло безуспешно.

Етимологията на най-значимата книга в историята се свързва именно с Библос, макар и на древногръцки език да се превежда като „книгите, писанията“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Знаците на бибълската писменост
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библское письмо“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.