Бибълска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бибълската писменост или Библоската писменост е неразчетена писмена система, предположително състояща се от около 80-100 знака. Условно е датирана от началото на второто хилядолетие пр.н.е. в БиблосФиникия, и представена днес от няколко монументални надписа намерени в този финикийски град.

Изказани са хипотези, че бибълската писменост е предшественик на финикийската азбука, поради съвпадението и аналогията в някои от писмените знаци, но това въобще не е сигурно поради малкото писмени паметници запазени засега от нея. Същевременно формата и сричковата писмена система на това писмо е необичайна за семитските народи, каквито са финикийците жители на Библос по онова време. Поради тази съществена особеност повечето лингвисти приемат, че бибълската писменост отразява трансмисионната история на древните финикийски средиземноморски контакти и е под влияние най-вече от кипърско-минойската писменост, т.е. респективно и от Линеар А.

От 1928 до 1932 г. Морис Дюнан открива около десетина надписи от тази писмена система в град Библос. През 1945 г. Дюнан публикува откритията си в книгата си „Бибълското писмо“. Оттогава до днес редица видни учени са се пробвали да дешифрират тази писменост, но като цяло безуспешно.

Етимологията на най-значимата книга в историята се свързва именно с Библос, макар и на древногръцки език да се превежда като „книгите, писанията“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Знаците на бибълската писменост
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библское письмо“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.