Бизан

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бизан (на нидерландски: bezaan):

1. Долното косо ветрило, поставяно на бизанмачтата[1], горната шкаторина на което се прошнурова за гафела, а долната се разтяга по гика на бизан-шкота[2].

2. Долното право ветрило, поставян на бегин-рея на бизанмачтата. Ако на мачтата има и косо ветрило то се нарича „контра-бизан“[2].

Думата бизан се добавя към названията на всички части на рангоута, такелажа и ветрилата, закрепящи се на бизанмачтата. Изключение съставлява долната рея, когато на бизана, освен косо, има и прави ветрила. Тогава реята се нарича „бегин-рея“, а към детайлите на рангоута, намиращи се над марсовата площадка и над стенгите се добавя думата „крюйс“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бизань//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона (Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон): в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  2. а б Бизань// Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бизань“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​