Биляр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Биляр (на татарски: Биләр/Бүләр или Bilär/Bülär, на руски: Великий Город) е средновековен град във Волжка България, съществувал от 10 до 13 век. Намирал се е на левия бряг на река Мали Черемшан в днешния Алексеевски район на Татарстан. Градът е основан от волжскобългарското племе биляри. В руските хроники Биляр е известен под името Великий город (Велик град), тъй като жителите му наброявали над 100 000 души. Градът е бил главен търговски център по средното течение на Волга и между 12 и 13 век е бил столица на Волжка България.

През 1236 г. Биляр е разрушен от ордите на Бату хан. По-късно градът е възстановен, но никога не възвръща предишните си размери и мощ. Руините на Биляр, заемащи площ от почти 8 km², са проучени през 18 – 20 век от руските археолози Ричков, Татищев, Халиков и Хузин.

Днешното руско село, носещо името Биляр, е основано през 1654 г. като гранично укрепление и в периода 1930 – 1963 г. е било административен център на Билярски район. Населението му към 2000 г. наброява 2270 жители. Село Арбузов Баран, разположено недалеч от Биляр, е родното място на известния химик Александър Арбузов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]