Биопочистване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обща структурна формула на алкил полиглюкозид, биоразградимо повърхностно активно съединение получено от захари и мазнини.

Биопочистване означава използването на техники и продукти за почистване, които са с екологично чисти съставки и са създадени с цел опазване човешкото здраве и качеството на околната среда. 

При биопочистването се избягва употребата на токсични химикали, които излъчват летливи органични съединения, поради факта че те могат понякога да причинят респираторни, дерматологични и други проблеми.

Една от характеристиките на продуктите за биопочистване е, че начина на производство не замърсява околната среда. Освен това се следи при опаковането да се използват биоразградими материали и начина на дистрибуция да е възможно по-устойчив екологично. 

Биопрепарати за почистване[редактиране | редактиране на кода]

На пазара се предлагат биопрепарати за почистване в различни разфасофки – за санитарен фаянс, подове, прозорци, домакински съдове. Основните действащи вещества варират от оцетна и лимонена киселина до алкил полиглюкозиди. Понякога има разлика в начина на употреба в сравнение с навлезлите вече продукти. Някои от фирмите производители имат сертификат за качество ИСО 14001 [1] или Сертисис[2]

Алкил поликлюкозиди[редактиране | редактиране на кода]

Типичен пример за биопочистващ агент са алкил поликлюкозидите – клас повърхностни активни вещества, широко използвани в разнообразни домакински и промишлени изделия. Те се извличат от захар, обикновено производни на глюкозата.

Използват се за да подпомогнат образуването на пяна в препарати за миене на съдове и деликатни тъкани. Освен заради пянообразуващите им свойства те са ценени защото лесно се разграждат в природата.[3] Обикновено за суровини за производството им се използват нишесте и мазнини.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Green cleaning в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​