Битка в долината Иа Дранг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битката при Иа Дранг
Виетнамска война
Bruce Crandall's UH-1D.jpg
Американски войници във въздушно-щурмова операция, ноември 1965 г.
Информация
Период 14 ноември – 17 ноември, 1965
Място долината Иа Дранг, Централен Виетнам
Резултат Равенство
Воюващи страни
Северен Виетнам,
Виет Конг
САЩ
Командири
Нгуен Ху Ан полковник Томас Браун
полковник Харолд Мур
полковник Робърт МакДейд
Сили
повече от 4000 495
Жертви и загуби
1037 убити
1365 ранени
234 убити
242 ранени
Битката при Иа Дранг в Общомедия

Битката при Иа Дранг (на английски: Battle of Ia Drang) е първата голяма битка между армиите на САЩ и Северен Виетнам.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

На 17 ноември 1965 г., 1-ви батальон от 7-ма кавалерия на американската армия е изпратен в долината Иа Дранг в провинция Жиа Лай, Южен Виетнам с „простата“ задача да неутрализира врага. 7-ма кавалерия е спусната от 11-та въздушна дивизия с цел развиване на тактиката за водене на бой с помощта на хеликоптери.
450 души от 1-ви батальон, заедно с полковник Харолд Мур и подкрепления от 2-ри батальон, са „хвърлени“ срещу около 2000 души редовна северновиетнамска армия и H15 батальон на партизаните от Виет Конг. Основната цел на северновиетнамската армия е да раздели Южен Виетнам на две. Те примамват американците със серия от малки атаки в областта. Научават се как да неутрализират новите тактики и технологии, използвани от американската армия във войната.

В района на битката има малко на брой надеждни пътища, което прави местността идеално място за силите на Северен Виетнам и Виет Конг. Частите на САЩ са спуснати с хеликоптери Хюи (Huey), за да разчистят зоната за кацане X-Ray. Хеликоптерите са използвани също за доставяне на амуниции и изтегляне на мъртви или ранени войници.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Американски войници от 7-ма кавалерия, се приземяват в долината Иа Дранк.

Решителната част от битката се води от 14 до 17 ноември, 1965 г.

Началният етап завършва, когато силите на Виет Конг и Северен Виетнам се оттеглят от зоната за кацане X-Ray.

На 16 ноември 1-ви батальон е подкрепен от 2-ри батальон на 7-ма кавалерия и 1-ви батальон на 5-та кавалерия. Същия ден следобед 1-ви батальон от 7-ма кавалерия се оттегля за момент и 2-ри батальон на 7-ма, заедно с 1-ви от 5-та кавалерия, заема защитни позиции за през нощта. На следващия ден двата батальона се оттеглят до нова зона за кацане. Част от плана е да се използват бомбардировачи В-52 в близост до собствените позиции за първи път. До 13:00 часа американските сухопътни сили се придвижват на безопасно разстояние от зоната на бомбардиране. 2-ри батальон не е спал с дни и теренът, който трябва да се измине, се оказва по-труден от очакваното.

Незащитените части са почти унищожени при засада, устроена от останали северновиетнамски сили между зона X-Ray и близката по-малка зона Albany. Битката при зона Albany се води целия ден и през нощта. Оцелелите са принудени да влязат в ръкопашен бой с противника. В края 2-ри батальон дава повече жертви от всяка друга битка, в която участва през войната във Виетнам. САЩ загубва 234 души, а 242 са ранени. Северен Виетнам губи 1037, а ранените войници се оценяват на 1365.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Комбинацията от въздушна подкрепа и артилерия се оказва много ефективна в постигане на поставените цели. Северен Виетнам и Виет Конг разбират, че могат да смекчат тази ефективност, ако нападат американците от близко разстояние. По-късно тази тактика ще бъде наречена от тях: „вмъкни се между врага и неговия пояс“.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

Битката при Иа Дранг е обект на филма „Бяхме войници(We Were Soldiers, 2002 г.), който е базиран на книгата на полковник Харолд Мур – „Бяхме войници... и млади“ („We were soldiers once... and young“), написана с помощта на Джоузеф Галоуей, репортер бил на бойното поле по време на битката.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]