Тактика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Тактика.

Военна тактика е науката и изкуството за разполагането на военните сили, както и техниките за използване на оръжия или военни единици, в комбинация с въвличането и побеждаването на врага в битка [1]. В този смисъл тактиката е теория и практика за подготовка и водене на боя, съставна част на военното изкуство.

Общият план, който представлява стратегията, може да съдържа няколко отделни тактики, които са по-малки, но конкретно фокусирани към резултати, планове [2].

Военната тактика изучава същността, закономерността, организацията и воденето на боя. Определя мястото и начина на бойното използване на всеки от родовете войски, в зависимост от неговите тактически и технически възможности. Всеки вид въоръжени сили има своя специфична обща тактика и тактика на родовете войски.

Тактиката се дели на:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Military tactics в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​