Битка при Гуиса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Гуиса
Информация
Период28 – 29 ноември 1897 г.[1]
МястоГуиса, провинция Ориенте, Куба
РезултатПобеда за Куба
Страни в конфликта
Кубински революционериИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Каликсто Гарсия
Марио Гарсия
Хосе Капоте

Битката при Гуиса се провежда на 28 и 29 ноември 1897 г. в провинция Ориенте на Куба по време на Кубинската война за независимост.

Превземане и изгаряне[редактиране | редактиране на кода]

В последните дни на ноември 1897 г. силите, командвани от генерал-лейтенант Каликсто Гарсия, обсаждат Гуиса, който е важен за испанците.[2][3] Въпреки това е почти необитаем, тъй като повечето от жителите му бягат в близките джунгли. След два дни кървава битка, кубинците успяват да накарат испанските сили да се предадат, след което опожаряват Гуиса по пряка заповед на Гарсия, но не и преди да конфискуват важни складове с оръжия и боеприпаси, както и храна и лекарства.[4] След опожаряването испанските затворници са освободени. За своята служба и командване в битката Гарсия е повишен в генерал-лейтенант.[5]

Последица[редактиране | редактиране на кода]

Превземането на Гуиса представлява много важна военна победа за Кубинската освободителна армия, както и деморализиращо поражение за испанската армия. Това представлява едно от последните испански военни поражения, преди освобождаването на Вейлер от поста глава на Куба и обнародването през ноември същата година на Автономната харта, която се опитва да успокои вълненията за независимост чрез предоставяне на автономия, нещо, което не проработва. Испания губи Куба, Пуерто Рико, Филипините и Гуам през 1898 г. от Съединените щати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Diario de operaciones del general santiaguero Francisco Sánchez Hechavarría. Ediciones Santiago, 2009. ISBN 9789592692015. с. 15. Посетен на September 7, 2022.
  2. Gabriel Casuso. Progreso medico. Т. 9. Havana, July 1899. с. 221. Посетен на September 7, 2022.
  3. Vidal Morales y Morales. Nociones de historia de Cuba. Libreria é imp. "La moderna poesia,", 1906. с. 243. Посетен на September 7, 2022.
  4. Carlos Manuel Trelles. Bíblioteca histórica cubana. Т. 2. Matanzas, J. F. Oliver, 1924. с. 282. Посетен на September 7, 2022.
  5. Fernando Portuondo. Curso de historia de Cuba. Editorial Minerva, 1947. с. 581. Посетен на September 7, 2022.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Capture of Guisa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​