Битка при Хесан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Битка при Ке Сан)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битката при Хесан
Виетнамска война
1st Cav at LZ Stud.jpg
Сили на 1-ва Кавалерия при LZ stud, операционна площадка за Операция Пегас
Информация
Период 21 януари – 8 април, 1968
Място гр. Хесан, централен Виетнам
Резултат Победа за САЩ
Страни в конфликта
САЩ Северен Виетнам, НВА
Командири и лидери
Уилям Уестморланд
(William Westmoreland)
Во Нгуен Гиап
(Vo Nguyen Giap)
Сили
6000 20 000
Жертви и загуби
274 убити
2541 ранени
2 изчезнали
повече от 9000
Битката при Хесан в Общомедия

Битката при Хесан се води между американската армия и армията на Северен Виетнам (НВА).

Хесан е американска военна база на територията на Южен Виетнам, близо до границата с Лаос и малко на юг от тази със Северен Виетнам. Районът е сцена на голяма офанзива от страна на НВА през 1968 г. Защитата на военната база се нарича с кодовото име Operation Scotland. Американските командири провокират битка, надявайки се да предизвикат НВА, които да се опитат да повторят победата си над французите при Диен Биен Фу (13 март – 17 май, 1954 г.)
Превъзходството на САЩ във въздуха прави това възможно. След тежките загуби и от двете страни НВА променят тактиката и се оттеглят заради започналата Офанзива Тет (Tet Offensive, 30 януари 1968 г.)

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Базата в град Хесан е военно летище и е построена през 1962 г. извън града само на около 11 км от границата с Лаос. Летището е употребявано слабо до построяването на база на Специалните сили близо до него през 1968 г. През следващите 5 години базата се използва за атаки над частите на НВА и Виет Конг по снабдителната линия Хо Ши Мин, (Ho Chi Minh Trail). Малката база на Специалните сили, наричана Лонг Вей (Lang Vei) е преместена на пътя към границата за Лаос и при започване на атаката тя е в процес на преместване.
В края на 1967 г. зоната става сцена на „планински битки“ между морската пехота и НВА. Това е началото на подготовката за Офанзивата Тет.

През 1968 г. генерал Уилям Уестморленд се опитва да предизвика НВА в директен сблъсък. Той изпраща голям брой подкрепления в базата, планирайки голяма офанзива срещу линията Хо Ши Мин, за да прекъсне операциите на НВА и Виет Конг на юг от Хесан. Това би довело до бърз край на войната.

Докато американците се подготвят, НВА се разгръщат в перфектна защитна позиция по близките хълмове, изпълнени с пещери, което ги прави неуязвими при земни и въздушни атаки. Само за седмица дивизията нараства на 20 000 души. От тази позиция те започват минометен и ракетен обстрел на базата.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Главната атака започва на 21 януари 1968 г. С няколко мощни атаки НВА превземат Хесан само за седмица, впоследствие обаче морската пехота се разгръща и си връща базата. Въпреки това подготовката продължава и от двете страни и за кратко време морската пехота разгръща малка офанзива срещу НВА. След тези събития ходът на битката се забавя и заприличва повече на обсада. Артилерийският обстрел не стихва и от двете страни, и битката заприличва повече на Първата световна война. Американците започват бомбардировки с В-52, извикани от о-в Окинава. Опитите на НВА да унищожи летището не са напълно успешни и въпреки многото загубени хеликоптери американците могат да се разгърнат бързо при нужда. Скоро НВА решава да използва успешната тактика от Диен Биен Фу, започвайки прокопаването на голяма система от тунели и окопи, за да влязат в базата под прикритието им. Но американската артилерия е много по-ефективна от тази на французите през 1954 г. В-52 придават на района „лунен пейзаж“ и унищожават извършеното от НВА.

Две атаки следват на 17-18 март и 29 март, но и те не са успешни. Впоследствие НВА се изтеглят и битката започва бавно да завършва. Хесан е окончателно защитен на 6 април от 1-ва кавалерия. Два дни след това боевете в района стихват.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]