Битка при Ке Сан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Битката при Ке Сан
Виетнамска война
1st Cav at LZ Stud.jpg
Сили на 1-ва Кавалерия при LZ stud, операционна площадка за Операция Пегас
Информация
Период 21 януари - 8 април, 1968
Място гр. Ке Сан, централен Виетнам
Резултат Победа за САЩ
Воюващи страни
САЩ Северен Виетнам, НВА
Командири
Уилям Уестморланд
(William Westmoreland)
Во Нгуен Гиап
(Vo Nguyen Giap)
Сили
6 000 20 000
Жертви и загуби
274 убити
2541 ранени
2 изчезнали
повече от 9 000
Битката при Ке Сан в Общомедия

Битката при Ке Сан се води между американската армия и армията на Северен Виетнам (НВА). Ке Сан е американска военна база на територията на Южен Виетнам, близо до границата с Лаос и малко на юг от тази със Северен Виетнам. Районът е сцена на голяма офанзива от страна на НВА през 1968 г. Защитата на военната база се нарича с кодовото име - Operation Scotland. Американските командири провокират битка, надявайки се да предизвикат НВА, които да се опитат да повторят победата си над французите при Диен Биен Фу (Dien Bien Phu) - 13 март - 17 май, 1954 г.
Превъзходството на САЩ във въздуха прави това възможно. След тежките загуби и от двете страни НВА променят тактиката и се оттеглят заради започналата Офанзива Тет (Tet Offensive) - 30 януари 1968 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Базата в гр. Ке Сан е военно летище и е построена през 1962 г. извън града само на около 11 км от границата с Лаос. Летището е употребявано слабо до построяването на база на Специалните Сили близо до него през 1968 г. През следващите 5 години базата се използва за атаки над частите на НВА и Виет Конг по снабдителната линия Хо Ши Мин, (Ho Chi Minh Trail). Малката база на Специалните Сили, наричана Лонг Вей (Lang Vei) е преместена на пътя към границата за Лаос и при започване на атаката тя е в процес на преместване.
В края на 1967 г. зоната става сцена на "планински битки" ("hiil fights") между морската пехота и НВА. Това е началото на подготовката за Офанзивата Тет (Tet offensive). През 1968 г. генерал Уилям Уестморленд се опитва да предизвика НВА в директен сблъсък. Той изпраща голям брой подкрепления в базата, планирайки голяма офанзива срещу линията Хо Ши Мин, за да прекъсне операциите на НВА и Виет Конг на юг от Ке Сан. Това би довело до бърз край на войната.
Докато американците се подготвят, НВА се разгръщат в перфектна защитна позиция по близките хълмове, изпълнени с пещери, което ги прави неуязвими при земни и въздушни атаки. Само за седмица дивизията нараства на 20 000 души. От тази позиция те започват минометен и ракетен обстрел на базата.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Главната атака започва на 21 януари 1968 г. С няколко мощни атаки НВА превземат Ке Сан само за седмица, впоследствие обаче морската пехота се разгръща и си връща базата. Въпреки това подготовката продължава и от двете страни и за кратко време морската пехота разгръща малка офанзива срещу НВА. След тези събития ходът на битката се забавя и заприличва повече на обсада. Артилерийският обстрел не стихва и от двете страни, и битката заприличва повече на Първата световна война. Американците започват бомбардировки с Б-52, извикани от о-в Окинава. Опитите на НВА да унищожи летището не са напълно успешни и въпреки многото загубени хеликоптери американците могат да се разгърнат бързо при нужда. Скоро НВА решава да използва успешната тактика от Диен Биен Фу, започвайки прокопаването на голяма система от тунели и окопи, за да влязат в базата под прикритието им. Но американската артилерия е много по-ефективна от тази на французите през 1954 г. Б-52 придават на района "лунен пейзаж" и унищожават извършеното от НВА.
Две атаки следват на 17-18 март и 29 март, но и те не са успешни. Впоследствие НВА се изтеглят и битката започва бавно да завършва. Ке Сан е окончателно защитен на 6 април от 1-ва кавалерия. Два дни след това боевете в района стихват.

Резултат и анализи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]