Битка при Лас Гуасимас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Лас Гуасимас
Испано-американска война
Битка при Лас Гуасимас близо до Сантяго, 24 юни 1898 г., Курц и Алисън
Битка при Лас Гуасимас близо до Сантяго, 24 юни 1898 г., Курц и Алисън
Информация
Период24 юни 1898 г.
Мястодо Сантяго де Куба, Куба
РезултатПобеда за Куба и САЩ
Страни в конфликта
Кубински революционери[1][2][3][4]
Испания Кралство Испания
Командири и лидери
Деметрио Дуани
Джоузеф Уийлър
Испания Антеро Рубин
Сили
1 764 войници
1 полево оръдие
1 500 войници
2 планински оръдия
Жертви и загуби
17 убити и 52 ранени7 убити и 14 ранени
Битка при Лас Гуасимас в Общомедия

Битката при Лас Гуасимас от 24 юни 1898 г. е испанска акция на генерал-майор Антеро Рубин срещу настъпващите колони, водени от генерал-майор Джоузеф Уийлър и първата сухопътна битка в Испано-американската война. Битката се разгръща от опита на Уийлър да щурмува испанските позиции при Лас Гуасимас де Севиля, в джунглите около Сантяго де Куба с 1-ва американска доброволческа кавалерия и 10-та редовна кавалерия.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Наближавайки 24 юни, американските доклади предполагат, че испанците се окопават с полеви оръдия; обаче, кубинските разузнавачи им противоречат разкривайки, че испанците се готвят да изоставят позицията си. Всъщност испанските войски са получили заповеди да се върнат към Сантяго. Уийлър иска помощ от прикрепените кубински сили за незабавна атака, но техният командир полковник Гонсалес Клавел отказва. Уийлър решава да атакува така или иначе, бързайки с хората си напред с две полеви оръдия.

По време на битката Уийлър, бивш офицер от Конфедерацията се предполага, че е извиква „Хайде, момчета! Проклетите янки отново бягат!“. Силите на Уийлър се местят, за да обградят първата бойна линия на испанците, атакувайки предния и десния фланг, но са отблъснати. По време на пауза в боевете и двете страни укрепват позициите си. Испанците изпращат напред две роти от батальона "Сан Фернандо", заедно с артилерия. След обяд атаката на САЩ е подновена, но испанският временен батальон за Пуерто Рико отново спира американското нападение.

След спиране на американското настъпление, испанците възобновяват изтеглянето си към Сантяго. Битката струва на силите на САЩ седемнадесет убити и петдесет и двама ранени, докато испанските сили претърпяват седем убити и четиринадесет ранени. Американската "жълта" преса, която не е запозната с фактите, описва битката като поражение на испанците; по-късно историците сериозно обвиняват Уийлър, че е пропилял живота на хората си във фронтална атака.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Beede p.251
  2. Esposito
  3. Wheeler p.46
  4. Trask p.225

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Enrique Collazo. Los Americanos en Cuba. Editorial Ciencias Sociales, 1973.
  • Anibal Escalante Beaton. Calixto Garcia: su campana en el 95. Editorial Ciencias Sociales, 1978.
  • Albert A. Nofi. The Spanish–American War, 1898. Combined Books, 1997. ISBN 0-938289-57-8.
  • Severo Gomez Nunez. La guerra Hispano-americana. Editorial Almena S.L., 1998.
  • Spencer C. Tucker, The Encyclopedia of the Spanish–American and Philippine–American Wars (2009)
  • Cuban Battlefields
  • Benjamin R. Beede. The War of 1898 and U.S. Interventions. Routledge, 1994.
  • The West Point Atlas of American Wars: Vol. 1, 1689–1900. Henry Holt & Company; Revised edition (August 1995), 1995.
  • Wheeler, Joseph Santiago Campaign 1989
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Las Guasimas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​