Испанско-американска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испанско-американска война
Кубинска война за независимост
USS Olympia art NH 91881-KN cropped.jpg
Информация
Период25 април 1898 – 12 август 1898 г.
МястоКарибите, Филипините
РезултатПобеда за Съединени американски щати
Страни в конфликта
Flag of the United States.svg САЩ
Flag of Cuba.svg Куба
Flag of the Philippines.svg Първа филипинска република
Flag of the First Spanish Republic.svg Кралство Испания
Flag of the First Spanish Republic.svg Генерално капитанство ФилипиниFlag of the First Spanish Republic.svg Генерално капитанство Куба
Flag of the First Spanish Republic.svg Гуам
Flag of the First Spanish Republic.svg Генерално капитанство Пуерто Рико
Командири и лидери
Flag of the United States.svg Уилям Маккинли
Flag of the United States.svg Нелсън А. Майлъс
Flag of the United States.svg Теодор Рузвелт
Flag of the United States.svg Джордж Дюи
Flag of Cuba.svg Максимо Гомес
Flag of the Philippines.svg Емилио Агиналдо
Flag of the Philippines.svg Аполинарио Мабини
Flag of the First Spanish Republic.svg Мария-Кристина Австрийска
Flag of the First Spanish Republic.svg Пракседес Матео Сегаста
Flag of the First Spanish Republic.svg Арсенио Линарес
Flag of the First Spanish Republic.svg Мануел Мачиас
Flag of the First Spanish Republic.svg Рамон Бланко
Flag of the First Spanish Republic.svg Антеро Рубин
Сили
Flag of the United States.svg 300 000
Flag of the Philippines.svg 200 000
Flag of Cuba.svg 30 000
Flag of the First Spanish Republic.svg 300 000
Жертви и загуби
ок. 11 100ок. 4000
Испанско-американска война в Общомедия

Испанско-американската война (на английски: Spanish-American War; на испански: Guerra Hispano-Estadounidense) е военен конфликт, започнал на 21 април 1898 година между САЩ и Кралство Испания по повод въстанието на остров Куба.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

В края на януари 1898 г. в Хавана, Куба (тогава владение на Испания), акостира крайцерът на САЩ „Мейн“, за да защитава американските граждани от започващото срещу испанците въстание. На 15 февруари в 21:40 на борда на крайцера избухва мощен взрив. Последващият анализ показва, че повече от 5 тона барутни заряди в носовите артилерийски погреби детонират едновременно, което унищожава носа на кораба. Останките на кораба бързо потъват в пристанището. Тъй като било нощ, по-голямата част от екипажа почивала в кубриците, разположени в носовата част, и катастрофата отнема 266 човешки живота (над 2/3 от екипажа). Старшите офицери оцеляват само заради това, че каютите им били на кърмата – най-далеч от взрива.

Гибелта на „Мейн“ предизвиква вълна от недоволство в американското общество против испанците. Радикалите считали, че крайцерът е унищожен от испанска мина, която тайно е качена на крайцера през нощта. Тази версия е силно застъпена в американската пропаганда в навечерието на войната с Испания.

Потъването на „Мейн“ осигурява мотив на САЩ да наложат военноморска блокада над Куба, което провокира Испания да декларира положение на война. Президентът Уилям Маккинли обявява война на старото кралство и американския флот се насочва към бреговете на Куба.

Ход на войната[редактиране | редактиране на кода]

Последвалият конфликт излиза извън границите на острова. Испания разполага със зле подготвен гарнизон в Куба, който бързо е пометен от американските сили. Последва атака на САЩ над друга испанска колония – Пуерто Рико. Войната бързо се разраства и от Карибския басейн се пренася в Тихия океан. Американците се съсредоточават върху Филипините, целейки да ги изземат от Испания, а кратко след това и върху остров Гуам.

Последици от войната[редактиране | редактиране на кода]

Войната завършва на 12 август 1898 година, като е спечелена от САЩ. В резултат Кралство Испания губи богатите си колонии Куба, Пуерто Рико, Гуам и Филипинските острови, които минават под суверенитета на САЩ.[1] Испания получава компенсация от страна на САЩ в размер на 20 млн. долара.

След войната САЩ анексират о-в Уейк, Хавайските острови и архипелага Самоа. След тази война САЩ се превръщат в империя и стават една от Великите сили. Това е първата война, която САЩ водят извън пределите на континента.

Източници[редактиране | редактиране на кода]